fredag 29 oktober 2010

Saknad, Nv2



Nej, det är inte så dramatiskt som det låter. Klassen är varken saknad, försvunnen eller borta rent mentalt. (Fast visst hade vi saknat dem om de inte varit här!) De lever i största välmående, men de har gemensamt följetongsläst romanen Saknad som är skriven av Karin Alvtegen.

Eleverna kommer i kommentarsfältet här under att skriva blogginlägg, debattinlägg, diskussioner och andra texttyper om hemlöshet, om genren deckare, om familjerelationer etcetera.

Du får gärna gå in och kommentera texterna, som alltså publiceras som kommentarer, men är fristående texter!

Tyck gärna till om det upplägget genom att kommentara med hänvisning till starten :-)

Tusen gånger starkare, bok & film







Nv1 har läst boken och sett filmen. Här under kan du läsa om deras upplevelser och synpunkter på dessa två verk, genom recensioner. De är urknepigt numrerade, vet inte varför det blev så, ska försöka bli bättre på det till nästa gång, det är alltså helt en lärarmiss!
Du får gärna kommentera, på ett schysst sätt :-)

9

Jag har läst boken tusen gånger starkare samt sett filmen. Boken är skriven av författaren Christina Herrström. Både filmen och boken har samma handling. De handlar om en tjej som heter signe som går på en helt vanlig grundskola. Hon går i nionde klass och är väldigt flitig i skolan. Hennes klass är dock lite annorlunda vilket ses som ett problem av många lärare. Problemet tycker lärarna är att tjejerna tar för lite plats i klassen vilket dem har fulkomligt rätt i. Det är inte alla tjejer som tar för lite platts där är ett par coola tjejer som kan ta för sig lite men där är också en stor grupp av lite töntigare tjejer som inte vågar ta plats. Signe tillhör den grupp med töntiga tjejer. Mimmi är den coolaste av tjejerna i klassen. Hon styr de coola tjejerna och får dem att bli som henne. Killarna i klassen är dominanta och låter aldrig tönt tjejerna i klassen få någon plats. Ledaren för hela klassen i sig är Ludde och det viktigaste för Mimmi är att Ludde ska tycka att hon är snygg. Det har varit så här i Signes klass ända sen sexan. Det var då det sorterades upp i töntiga och coola. Den stora handlingen i boken är att de får en ny klasskamrat i denna udda klass. Hon heter Saga och är en väldigt stark tjej som är mycket social och snäll. Saga har rest mycket i sitt liv vilket intresserar många i klassen och detta gör att hon får en väldigt hög status. Hon får också ett uppdrag av en lärare och det är att få tjejerna att ta mer platts. Det blir en hård kamp för Saga och de andra tjejerna. Det blir stora förändringar i klassen och Saga får folk att se saker som de inte sett förut.
Jag tyckte boken var helt okej. Den beskriver miljön bra och man får tänka till lite samtidigt som man läser. Jag tänkte mycket på om boken var lik min egen skolgång på grundskolan vilket den för det mesta inte var men på vissa punkter kunde man se likheter t.ex. uppdelningen av töntar och coola och även att där fanns några som var lite av ledare i klassen. Filmen som var baserad på boken hade då samma handling men jag tyckte den var sämre för att den inte hade så mycket detaljer. Man fick heller inte samma tankar av att se filmen som när man läste boken. Med andra ord tyckte jag filmen var dålig och att boken var bättre än filmen men ändå inte superbra. Det kan bero på att jag inte föredrar den här sortens böcker som utspelar sig på samma ställe i hela boken och tjatar samma grejer om och om igen.

27

1

Vi har både läst boken och sett filmen Tusen gånger starkare. Den handlar om en skolklass årskurs 9. I den klassen är det så att killarna bestämmer, och att tjejerna är uppdelade i ett ”coolt gäng”, lett av Mimi, och ett ”tönt gäng” som inte hade någon slags ledare. Det enda tjejerna i det ”coola gänget” bryr sig om är hur de ser ut framför killarna, medans tjejerna i det ”töntiga gänget” bara skulle vilja vara med de coola tjejerna. Men en dag börjar det en ny tjej i klassen, vid namn Saga. Hon är inte alls som de andra eleverna. Hon är självständig och hon bryr sig inte lika mycket om hur hon ser ut. Hon får ett ”uppdrag” av lärarna, som handlar om att hon ska försöka få tjejerna att börja ta mer plats, och det går väll sådär…Jag tycker inte att boken speglar hur det ser ut på skolorna, i alla fall inte de skolor som jag varit på. Men det är nog ändå såhär som det ser ut på vissa skolor, att tjejerna får vika sig för att ge plats åt killarna. Jämför man boken med filmen tycker jag att de var ganska lika, förutom att boken har mycket mer detaljer i sig. Filmen/boken är nutid, och utspelar sig troligtvis på någon skola i Stockholm. Utsidan av skolan var täckt av asfalt, och man såg bara några gröna buskar. Annars utspelade sig filmen bara i klassrummen, eller ute på skolgården. Alla de personer som är med i filmen ser ut att ha en bra familj, och en relativt bra eller stabil ekonomi (utgått ifrån kläderna på personerna). Stämningen mellan killarna och tjejerna var ganska lugn till en början, och alla visste ”sin plats”. Men när Saga kom, började allt kretsa runt henne, och ”platserna” övergavs, vilket gjorde att stämningen blev lite spänd.Jag tycker att filmen och boken var tråkiga. Det är inget som jag skulle rekommendera till någon, varken att läsa eller att se filmen. Filmen var ändå verklighetstrogen, vilket nog är det enda som jag tycker var lite positivt med den. Boken var mycket tråkigare än filmen. Det enda som sades i boken var i princip ”Saga är mycket starkare än alla andra”, ”Vi är inte lika starka som Saga” och ”Jag önskar att alla var lika starka som Saga”. Det gjorde att boken blev mycket tjatig, och lite förutsägbar.

2

Jag har läst boken Tusen gånger starkare som handlar om en väldigt blyg och tyst tjej som heter Signe. Signe går i nian på en skola i Stockholm. När boken börjar har Saga ännu inte presenterats, Saga är tjejen som förändrar klassen och när hon går i klassen de första veckorna blir det en väldigt positiv nivå bland alla klasskamrater. Men klassen är inte vana vid att alla ska vara vänner med varandra, de är vana vid att Mimi står i centrum och alla följer hennes order. Mimi och hennes anhang som består av t.ex. Teresa är det som allt cirkulerade kring. Sen finns det Ludde, Ludde är den häftiga killen i klassen som ”betyg sätter” tjejerna och därmed har han och hans anhang makten av att bestämma vem som är snygg eller inte. Om någon ska ha Ludde så är det Mimi tycker både Mimi och alla andra i klassen.

Men när Saga kommer in i bilden med sin självständighet och sitt mod lyfter Ludde ögonen mot henne istället. Detta gör Mimi avundsjuk och den glada stämningen i klassen vill hon ha bort så att hon kan vara i centrum igen. Detta försöker hon göra genom att sätta in Saga i en ”grupp” d.v.s. först försöker hon bli vän med Saga och när Saga inte bara vill vara vän med Mimi utan med alla i klassen försöker Mimi trycka ner henne. Värre blir det när Olle ger Saga ett ”uppdrag” som handlar om att hon ska vara en förebild till de tysta och blyga tjejerna i klassen, det är då som Saga och de andra tjejerna börjar se hur orättvist tjejer blir behandlade jämfört med killar t.ex. när bildlektionerna är slut och alla ska städa upp sina bänkar slänger Ludde in en charmig kommentar till bildläraren och sedan går vilket lämnar de blyga och tysta tjejerna till att städa upp.

När tjejerna börjar märker dessa orättvisor och när de börjar agera emot dem så bildas en klyfta mellan killar och tjejer, och eftersom killarna alltid har varit stökiga och tjejerna har alltid varit lugna så ser lärarna detta som om att tjejerna är roten till de stökiga lektioner som nu förekommer. Miljön beskrivs inte så mycket i boken eftersom det är mest inne på skolan och även om det är skillnad mellan hur vi har det i vår klass och hur det är i klassen i boken så skulle jag sagt att boken utspelar sig i nutid, fast det fanns även många likheter mellan rankordningen i deras klass och i vår. Jag kunde likna många av personerna i boken till folket i vår klass. Jag gillar inte den här sortens bok och skulle troligen inte läsa den på min fritid men ur utbildningssynpunkt tyckte jag att boken var bra och mycket bättre än filmen även om boken kan ha varit tjatig vid vissa ställen där författaren praktiskt taget skrev samma sak som han skrev på meningen innan men att han omformulerade det.

4

Tusen gånger starkare utspelar sig i Sverige, i nutid, i en helt vanlig nionde klass. Läsaren får följa Signe, en helt vanlig tillbakadragen svensk flicka. Hon säger inte mycket men hon tänker desto mer. Hon tänker inte riktigt på vad vanliga niondeklassare tänker på. Hon ser orättvisorna, hon ser alla typer av personer i klasserna, hon ser vad som kan bli bättre. I klassen så har alla en roll, en roll som ska följas. Där finns Ludde, tuffast i klassen. Där finns Mimi, populäraste tjejen i klassen och där finns Leo, bäst i klassen. Och så klart, alla töntar. Signe var en tönt. Killarna tar mer plats i klassen och tjejerna får bokstavligt talat städa upp efter deras eskapader. Men en dag ändras allting. Saga börjar i klassen, hon är inte som alla andra. Hon har rest runt i världen, inte växt upp i Sverige, även om hon är svensk. Hon har ingen roll att spela, hon tolererar inte orättvisor, för henne är alla jämlika. Hon skakar om klassen och lärarna, hon får tjejerna att gå emot de små orättvisorna som sker mot tjejerna i klassen varje dag. Men hon får kraftigt motstånd, av lärarna och killarna som inte vill se några stora förändringar. Det kan tänkas konstigt att hon får lärarna emot sig men hon pekar på många orättvisor som nog inte lärare heller tänker på, och det blir oftast väldigt obekvämt för lärarna i boken.
Boken fokuserar inte på saker som sociala förhållanden eller dylikt utan mer på hur alla beter sig mot varandra, och de små sakerna som ingen tänker på men som ändå gynnar pojkar i den svenska skolan och i det svenska samhället. Mobbning förekommer inte i sin klaraste form men på ett sätt så är det ändå det ”coola gänget” som styr och ställer, och i filmen så förkom det en del elakare kommentarer. Många hade nog kallat boken starkt feministisk, jag håller med till viss del. Med det sagt så är inte det en dålig sak, feminism handlar ju inte om att kvinnan ska få en särposition utan endast om att hon skall vara helt jämställd mannen. Och jag tror att det kan behövas en tankeställare, speciellt för människor i maktställning över yngre. Är allting jämlikt, får alla synas och höras lika mycket, tolereras stök mer bland pojkar osv. Och det är just det här som återspeglas i boken.
Det var kanske inte den bästa skönlitterära boken jag läst, främst på grund av det låga tempot och de långa resoneringarna hon hade med sig själv, då hon inte talade mycket. Men det gav dig ändå en tankeställare och på så sätt fyller den sin funktion, för det var onekligen det som författaren ville. Tyvärr så återspeglar boken inte verkligheten till sådan grad att du kan relatera särkilt mycket till boken. Visst, det finns roller i en klass men de är inte så uthackade som beskrivs i boken. Men på det stora hela så var den ändå, en helt okej bok.

3

Tusen gånger starkare handlar om Signe och hennes klass som går i nian. I hennes klass är alla uppdelade i grupper, de coola killarna i en grupp, de töntiga killarna i en grupp, de coola tjejerna i en grupp och sen de töntiga tjejerna en grupp. Signe är med i de töntiga tjejernas grupp men hon känner att hon inte riktigt hör hemma där, hon är inte som alla andra helt enkelt. Signe är tyst och säger inte så mycket men även om hon skulle vilja säga något på lektionerna så skulle det inte varit möjligt på grund av killarna i klassen. De tror att de är så bäst och vet allting, de avbryter alltid tjejerna när de pratar och tar ordet från dem så att de inte hinner svara på lärarens frågor. Killarna dominerar i klassen och tjejerna är svaga i jämförelse med de, men det reagerar ingen på förens Saga kommer till klassen.
Saga är en svensk tjej som aldrig bott i Sverige utan rest runt jordklotet med sin pappa och detta är första gången hon ska gå i en svensk skola. Saga kan inte de oskrivna reglerna och reagerar inte på samma sätt som alla andra och uppfattas då som annorlunda direkt . Alla märker på Saga att hon är en stark tjej och på så sätt får hon ett uppdrag från lärarna, hon ska få tjejerna att ta mer plats så att inte killarna dominerar. Men Sagas försök går till spillo när hon försöker, ingen är på hennes sida och till slut sviker lärarna också henne. Saga lämnar skolan efter en incident som händer med läraren och ingen kan få tag på henne efter det. Saga lämnar sin klass så som hon fann den. Alla vet att Saga hade rätt men alla var för fega för att göra något åt saken, rädda för förändring.
Denna bok handlar om hur det kan se ut i en klass och hur uppdelat det kan vara och att det inte alltid är så lätt alla ska vara jämlika i en klass. Boken utspelar sig i nutid i Stockholm där de går i nionde klass och är då äldst på skolan. Alla verkar leva ett bra liv och ha en bra familj men den sociala miljön i klassen är väldigt dålig då alla bråkar och tjafsar.
Jag tyckte denna bok/filmen var bra eftersom den var verklighetstrogen och man kan lätt sätta sig i deras liv och händelser. Men det var rätt så tråkigt att läsa boken då jag tyckte det upprepades ganska mycket och man fick inte så bra syn av hur personerna är och ser ut vilket man gjorde i filmen. Men i filmen så lämnade de mycket ute och man fick inte bra beskrivningar av vad Signe tänkte på som de beskrev väldigt bra i boken vilket jag tyckte var intressant att läsa om.

5

Boken handlar om Signe, hon går sista året i grundskolan. Signes klass är väldigt uppdelad, där hänger de coola med de coola, nördarna med andra nördar och så vidare. Signe är en av de icke coola tjejerna. Klassens mest populära tjej är Mimi, de allra flesta tjejerna strävar efter att bli en i hennes lilla gäng. Ibland släpps någon av de icke coola tjejerna tillfälligt in i hennes gäng. Då förblir de endå coola för de andra icke coola tjejerna eftersom de släpptes in av Mimi i hennes gäng. Killarna är också uppdelade på samma sätt som tjejerna, där finns Ludde med hans gäng och nörd killarna som alltid är inne i sina böcker. Mimis största mål är att få Luddes uppmärksamhet. När de var små lekte alla tillsammans, tjejerna brydde sig inte om hur de skulle få killarnas uppmärksamhet, de vågade vara sig själva. Nu när de har blivit äldre har stämningen i klassen blivit jätte dålig. En dag kommer en ny tjej till klassen, Saga. Hon är inte som alla de andra, enligt tjejerna i klassen är hon tusen gånger starkare. Saga bryr sig inte om vad folk tycker om henne, hon kör sitt eget race. Allt verkar bli bättre när hon kommer till klassen men egentligen blir det bara sämre. Tjejerna börjar ta mer plats och det skapar stora problem på lektionerna. Det blir tillslut en kamp mellan killarna och tjejerna om vem som är bäst. Tjejerna tänker inte ta mer skit från någon av lärarna eller killarna. De tänker bli tusen gånger starkare, precis som Saga.

Boken är verkligen värklighetstrogen, det är precis så det är i dagens samhälle. När man var små så kunde alla leka tillsammans men ju äldre man blir desto mer måste man bevisa för de andra. Alla vill ju vara omtyckta och populära. Det blir en ständig kamp om vem som är vackrast, bäst och populärast.

Boken utspelar sig i nutid, troligtvis är det höst då klassen precis har börjat nionde klass. Personerna är vanliga människor, ingen är rik eller fattig,alla är medel. De lever i en bra miljö och går i en vanlig skola. Deras skola är inte så jätte stor, den är som en helt normal skola med en liten gård där eleverna brukar vara på rasterna.

Jag tycker att boken var väldigt tråkig och händelselös, det var i stort sätt samma sak hela tiden och det hände inte så mycket nytt. Jag skulle inte rekomendera den till någon då jag verkligen tycker att den var extremt tråkig.

6

Jag har läst en bok som heter ”Tusen gånger starkare”. Den handlar om Signe, en 15 årig och väldigt tyst tjej. Signe går i 9:an, i en klass där killarna är vana vid att ta plats. De är vana vid att svara då Olle, deras lärare, ställer frågor. Även om frågan är riktad till någon tjej i klassen ska de ropa ut svaret allt vad de kan, bara för att de ska få all uppmärksamhet. Tjejerna har vant sig vid det, det har alltid varit så. De har inte ens tänkt på orättvisan. Och då det kommer till bildlektionerna, ja, gissa vad? Killarna och vissa av de populära tjejerna bryr sig inte ens om att plocka undan efter sig. De bara går. Lämnar allt efter sig. De låter Signe, och hennes vänner, som inte vågar säga emot dem, plocka undan allt. De får stå och tvätta penslarna, skölja ur färgerna och skrubba borden medan de andra går och äter lunch. Och då säger Mia, bildläraren, med sin snällaste röst ”Åh, vad hade jag gjort utan er, tjejer?..” Signe och hennes kompisar känner sig illa tvungna till att plocka undan. Även om de inte vill. Och då de kommer till matsalen är glassen slut, de som hade sett fram emot den så.
Så här har det varit ända sen dagis, och de börjar vänja sig vid det. En dag kommer Saga till klassen. Saga är inte som alla andra, hon är speciell. Stark. Snart förändras saker och ting i klassen, men till vilket pris?
Efter att ha läst boken såg vi den på bio med klassen. I boken var allt mycket mer detaljerat, men filmen var på något sätt mycket verkligare. Då jag läste boken kände jag ingen koppling till mitt eget liv eller min egen klass, men efter att ha sett filmen fick jag ändrade tankar. Det kunde lika bra ha varit min klass. Ibland är det så att killarna ska ta stor plats och de ska ha all uppmärksamhet. Men i boken kändes detta inte lika verkligt eftersom jag inte såg det med egna ögon. Filmen fick mig att inse att detta faktsikt är ganska vanligt, och att vi tjejer måste våga ta mer plats ibland.
Boken utspelar sig i nutid och skolan Signe går på är en vanlig svensk skola. Det är höst och löven har fallit. Stämningen i klassen är inte den bästa efter att Saga har kommit, allt har förändrats. Signe och hennes mamma har ett starkt band, men pappa är inte alltid lika engagerad i Signes liv vilket gör henne ledsen. I övrigt är familjen lycklig och har oftast inga andra problem. De lever i en bra miljlö med en god ekonomi.
Jag tyckte boken var bra, men inte lika bra som filmen. I filmen fick man se allting, man fick uppleva det och allt kändes mer äkta. Då jag läste boken kunde jag inte riktigt sätta mig in i den, det var inte lika lätt. Även om filmen inte var lika detaljerad fick man se det, och det gjorde allt mycket verkligare.

8

Tusen gånger starkare handlar om Signe som 15 år som går sista året i högstadiet, men det är inte som förr när de hon går med var små, när alla var, lekte tillsammans nu hade allt förändrats. I klassen så finns det killarna, det är killarna som dominerar i klassen, där Ludde är ledaren, sen finns det de inte så populära killarna i klassen som Leo bäst i klassen som de kallar honom men Signe vet att hon är smartare och bättre än honom, sen så finns det Mimi och hennes gäng som snackar och pratar om det senaste i den där bimbons tidningarna, sen så har vi Signe och de andra som är helt tysta i klassen och pratar inte med varandra som de andra för de är rädda, fega mesiga och våga inte uttrycka sig och säga vad de tycker. Det känns för Signe att det kommer vara så här för alltid men en dag förändras allt, då Saga kom till klassen.
Saga tänker läsa sitt sista år i en svenska skola. Saga har aldrig gått i någon svenska skola för hennes pappa jobbade runt i världen och Saga följde med till ställena som Kenya, Uruguay, Barbados och många fler. Många i klassen blir nyfikna speciellt Signe, alla började samlas runt Saga och höra om hennes berättelser om när hon var i Kenya och hur barnen hade det där osv. Saga hade förändrat allt började Signe inse, alla började samlas runt Saga för att höra om hennes berättelser och Mimi började förlora makt över tjejerna som hängde med henne. När det ringer in för bildlektion ser Saga hur klassen riktig är och hur killarna dominerar och lätt smiter ifrån när de ska plocka undan sig och hur de andra tysta tjejerna och Signe plockar undan, då blir Saga förbannad när bildläran Mia säger till Saga om hon kan tvätta färgskorporna, Saga ställer sig upp och säger nej, Mia blir förvånad och så uttrycker Saga sig så Mia blir lite arg, Saga går sin väg och Mia säger till de andra att de kan lämna rummet.
Saga börjar nu förstå att tjejerna har svårt med att stå upp för sig själva och ser hur killarna bara ropar ut svaren på lektionerna och när de har Samhälle med SO läran Olle så beter sig Saga precis som killarna och då blir killarna arga och Olle säger till Saga att hålla käften. Saga frågar Olle varför han säger sträng till henne att vara tyst men inte till killarna och då håller Mimi med och försöker att vara med på Sagas sida och då börjar killarna klaga och tjejerna klaga tillbaks och det blir kaos i klassen och det börjar bli konflikter mellan killarna och tjejerna.
För mig så är detta ingen bra bok för den var väldig tråkig och man tröttnar snabbt när man läser boken, men man kan ge boken en chans. Den var tråkigt eftersom det är inte så ofta att detta skulle hända i en skola där bara en grupp dominerar och gör det värre för de andra.

7

Tusen gånger starkare handlar om signe, en 15 årig tjej som går sista året i grundskolan. Hennes klass är uppdelad, alla tjejer kretsar runt Mimi, den mest populära tjejen. Signe är en av nördtjejerna, hon säger oftast inget och hon syns inte i klassen. Killarna dominerar i klassen. En dag kommer en ny tjej till klassen, Saga. Hon har rest runt i världen ända sedan hennes mamma dog med sin pappa och gått i olika skolor men aldrig i den svenska som hon ser fram emot att gå i och få nya vänner. Hon blir genast vän med allihop, med nördarna, de populära, ja allihop. Hon förstår inte de oskrivna reglerna i klassen. Detta gillar inte Mimi då hennes makt över klassen har försvunnit.
Signe märker att tjejerna i klassen är sämre behandlade än killarna, inte bara i klassen men generellt. Saga också, hon märker att hon får alltid städa upp efter killarna och aldrig svara på frågor av deras lärare. När hon sätter sig emot detta inspirerar hon tjejerna att göra desamma men de blir dåligt behandlade av killarna och lärarna. Killarna får tillslut Saga att lämna skolan genom att kommentera henne med sexistiska åsikter.
Signe som inte har gjort något för att egentligen hjälpa saga får tillslut styrka och säger till klassen, men det är för sent, saga är på väg till Afrika. Men signe har blivit tusen gånger starkare.
Boken utspelar sig i nutiden under den senare delen av höstterminen och i början på vårterminen. Personerna lever allihop bra ekonomiskt. Men Mimi och de populära tjejerna lever bättre än signe och de nördiga tjejerna, socialt, dvs. de har många vänner och ett liv utanför huset.
Författaren till Tusen gånger starkare försöker visa att det manliga könet har en makt över det kvinnliga på ett sätt att de störiga killarna får frågor eller kommer undan lättare från uppgifter. När tjejerna uppför sig på samma sätt blir de behandlade som om de vore skurkar. Detta kan jämföras med samhället där man redan som barn behandlar tjejerna som den svagare, t.ex. i brännboll där de backar när en kille ska slå och går fram när en tjej ska slå oavsett hur bra de än är. Författaren som är kvinna har förmodligen upplevt detta och hon skrev denna bok för att upplysa folk att man inte kan behandla folk olika efter deras kön.
Jag tycker att boken är bra för att den är välskriven och den har ett språk som får läsaren att bli intresserad att följa boken. Texten ger också ett intryck av att man är där, på plats. Boken var ändå lite seg mellan de viktigaste händelserna. Den bygger på författarens upplevelser. När man har läst Tusen gånger starkare börjar man förstå att vi inte har behandlats likadant.

11

Boken Tusen gånger starkare handlar om en tjej som heter Signe. Signe är en väldigt blyg elev som har fått stå ut med att vara i en av de ”osynliga” kretsarna under det sista året i årskurs 9. Den så kallade Ludde är den som styr och ställer i klassen och är en av de många anledningarna till att det är så stor kaos i klass 9. Ludde och fyra andra av hans killkompisar är de som håller igång dramat i klassen och är en av de stora anledningarna till varför det är uppdelat i en så stor könsgradering. Mimmi är en person som egentligen kan reflekteras till hur Ludde är, bara att det är en skillnad på könet. Mimmi är en väldigt snofsig och en självupptagen person, hon är även det högsta hönset i en av de små tjej grupperingarna i klassen. Saga är en 15 årig flicka som i hela sitt liv har rest runt jorden på grund av hennes pappas jobb som placerades runt om i världen. Signe har bott i många olika länder så som Montenegro, Sydamerika och till och med Barbados, men aldrig har hon bott i Sverige. 2 veckor in i höstterminen så börjar Saga i den nya klassen, Saga har aldrig varit på en svensk skola, även om hon var svensk så var det nytt för henne. Saga är den personen som lyfte fram tjejerna i klassen och gjorde dem till en egen grupp som sedan skulle användas mot killarna för att få ordning på klassens disciplin.
Boken gav en väldigt stor insikt om hur bra vi egentligen lever i Sverige och att det finns barn som svälter på andra sidan av världen under samma sekund som vi försöker strunta i skolan, eller mobbar andra personen för hur de klär sig eller för att det inte passar in i mängden helt enkelt.
Filmen och boken utspelar sig i nutid, men det fanns väldigt stora skillnader mellan boken och filmen. Skillnaden är att i boken är det en mycket mer detaljerad beskrivning om hur Signe lever, men ändå inte har ett lika bra framförande om hur skolan ser ut, eller hur miljön ser ut i helhet. Filmen visar däremot att den utspelar sig i nutid och även under hösten.
Det syntes inte tydligt i boken om hur den ekonomiska ställningen var, men genom att ha fått en sammanfattning av filmen så visade det sig att skolan var i en medelklass miljö.
Filmen var inte alls lika bra som jag förväntade mig, det var som att läsa en sammanfattning av boken. Det kändes som om att man visste vad skådespelarna skulle säga under filmen eftersom nästan varje fras var tagen från boken, det fanns helt enkelt knappt något nytt som skulle kunna gynna läsaren på något sätt. Bokens slut var inte heller alls likt filmens slut, men språket var inte alls svårt att förstå, och den var verklighetstrogen på många sätt.

10

Boken och filmen som heter Tusen gånger starkare handlar om en tjej som heter Signe och hennes klass som går i nian. Signes klass är uppdelat i grupper och Signe tillhör dem som är ”töntar”. Hon pratar inte så mycket för hon är blyg och att dem ”coola” killarna tar mycket plats, de hurrar och skriker i klassrummet och skriker svaret rakt ut i luften, Signe och dem andra får ingen chans att säga något. Det är alltid Signe och hennes kompisar som får städa upp efter bildlektionen för de andra bara sticker iväg. Men det ska börja en ny tjej i klassen som heter Saga och det är hon som ger Signe och hennes vänner ett nytt hopp. Saga har aldrig gått i en svensk skola och vet ingenting om det så kallade ”dem osynliga reglerna”. Hon är en stark och självständig tjej och hon bryr sig inte om vad andra säger och tycker om henne. Det blir ständigt bråk mellan killarna och tjejerna och Olle som är deras lärare skyller alltid på tjejerna. Signe blir starkare och vågar mer när Saga är i närheten, så Saga kommer förändra hennes liv.Boken handlar om Signe som är en ”tönt” och hon syns inte mycket. Jag tror författaren Kristina Herrström menar att många känner och har det som Signe och hennes klass men det är inte många som gör något åt det, speciellt lärarna och dem vuxna. Kristian Herrström kanske har själv varit med om det och kanske därför hon vet så mycket. Jag känner igen mig lite i boken för när jag var liten var jag alltid blyg och tyst, jag pratade inte särskilt mycket.Boken utspelar sig i nutid och i två skolterminer, höstterminen och vårtermin men i filmen utspelar dig sig bara på vårterminen vad jag uppfattade. Stämningen i klassrummet är mycket högljudd och stökigt, klassen är inte så speciellt sociala mot varandra. De ”coola” pratar inte med dem ”töntiga” och dem ”töntiga” pratar knappt. Signe och hennes vänner trivs inte i klassrummet eller i klassen. Jag tyckte boken var bra för den var verklig och jag gillar verkliga händelser. Boken var även händelserikt och det gjorde så man inte ville sluta läsa. Men ibland var den tjatig för dem bråkar hela tiden. Boken var faktiskt bättre än filmen för det hände mer i boken än vad det hände i filmen. Filmen vi såg hade dem inte med vissa spännande händelser som finns med i boken.

13

Tusen gånger starkare handlar om Signe som går sista året i grundskolan. Boken och filmen utspelar sig i början på hösten precis när skolan har börjat och nästan alla scener är i skolan. Klassen Signe går i är uppdelad i olika grupper ”de coola”, ”töntarna”, ”de tuffa killarna” och ”de tysta tjejerna”. Signe tillhör ”de tysta tjejerna”, hon säger inte så mycket, och om hon säger något är de mest ”hej”, ”tack” och ”hejdå”. Även i klassrummet är hon tyst, men i och för sig de är de andra tjejerna också tysta. De är killarna som dominerar i klassen, om en kille ropar ut svaret utan att räcka upp handen så bryr sig inte läraren men om en tjej skulle gjort så skulle läraren gett henne en utskällning. Läraren ger nästan alltid frågan till killarna, och läraren visar också killarna mer respekt, de är lite som att läraren glömmer bort tjejerna. Men en dag kom de en ny tjej till klassen, Saga heter hon. Hon är en stark tjej och tar inte åt sig om någon säger något dumt, och hon vågar säga till om hon tycker att något är fel. Hon fick ett uppdrag av läraren att få tjejerna att ta mer plats i klassrummet, de var just de hon gjorde men läraren såg de som att de blev värre. Tjejerna började bete sig som killarna hade gjort innan, att bara säga svaret rätt ut, detta irriterade både läraren och killarna. Nu ville läraren ha ett stop på detta.
Jag fick en känsla av att boken vill säga att killar tror att de är mer värda och har mer makt i samhället bara för att de är killar, men så är de inte. Och att Saga vill ändra de för att hon tycker de är fel att killarna aldrig blir tillsagda av läraren hur mycket fel de än gör och att om en tjej bara gör ett litet fel så är de hela värden. Boken vill nog visa att de fortfarande förekommer klyftor mellan tjejer och killar i samhället.
Personligen tyckte jag att denna bok var lite tjatig, de hände inte så mycket, de var mest samma sak hela tiden, de var i skolan och så gav lärarna all uppmärksamhet till killarna o.s.v. Boken var inte heller så spännande för att de inte hände så mycket de var mest i klassrummet och diskuterade.

12

Boken och filmen handlar om Signes berättelse om hur skolan förändrades när Saga kom till hennes klass och om tjejernas kamp för att få en jämställd skola.
Man kan lätt se kopplingen mellan tjejernas kamp för att få en mer jämställd skola med kvinnors kamp de senaste hundra åren för att först få rösträtt och sedan för att få en mer jämställd lön. Dock så kan jag inte se någon koppling mellan bokens tjejers orättvisa behandling och min egen skolgång, detta kan dock vara för att jag är kille men vad jag vet så har killar och tjejer alltid varit jämställda i min skolgång.
Både boken och filmen utspelar sig i nutid. Detta märks mest tack vara språket men också tack vare alla teknikprylar som personerna i boken och filmen har till exempel iPod och mobiltelefon. Boken utspelar sig under hela nian från augusti till juli medan filmen lika bra hade kunnat utspela sig under en eller två månader på våren. Det känns som att bokens personer levde ett bra liv utom i skolan där killarna fick allt för mycket plats, detta gjorde så att många tjejer inte vågade ta den minsta plats och då fick killarna ännu mer makt.
Boken är bra när man väl kommer in i den men det tar ett tag då den var väldigt tjatig i början. Men när boken väl blev bra var det för att det tycktes hända nått på varje sida. Man kunde även lätt reflektera över saker som man själv varit med om och som fanns med i boken till exempel att de ”tuffa” tjejerna var för sig själva och att de ”tuffa” killarna var för sig själva men sen så höll alla killar ihop och alla tjejer höll ihop.


Gammelsmurfen

15

Signe går i nian på en skola i en vanlig svensk småstad. Klassen hon går i är väldigt uppdelad. Klassens centrum, Mimi, och hennes gäng utgör de coola tjejerna som strävar efter killarnas uppmärksamhet. Signe och de övriga tjejerna blir som ett gäng töntar utanför de andra, där ingen riktigt är kompis med någon. På lektionerna får killarna göra som de vill utan att det är någon som säger till dem. Om tjejerna däremot gör något uppmärksammas det direkt.
Men en dag kom allt att förändras. En ny tjej kom till klassen, Saga. Hon hade rest världen runt med sin pappa och hade aldrig gått i en svensk skola förut. Saga ser orättvisorna i klassen och drar till kamp på tjejernas sida. Hon sprider glädje och mod till tjejerna och tillsammans glömmer de nästan bort vem som är cool och vem som inte är det. Men tjejernas förändring bemöts inte med välvilja. Tillslut blir det som en kamp; tjejerna mot killarna och lärarna.
Signe uppfattar jag som en blyg och snäll tjej som har hamnat lite i skymundan. Tjejerna i klassen började tidigt bry sig allt mer om sitt utseende och uppmärksamheten från killarna. Det intresserade inte Signe just då och hon och de andra ”tönttjejerna” hamnade utanför. Signe vågar inte säga så mycket på lektionerna och när hon väl får säga något så förväntar sig ingen att de ska höra det ändå.
Hemma däremot, har Signe det bra. Hon lever i en familj som de flesta andra svenska småstadsfamiljer. Signe har bra kontakt med sin mamma och det är med henne som hon kan diskutera sina problem. Någon egentlig vän har hon inte och hon träffar ingen utanför skolan.
Jag tror att det är många som upplever den här uppdelningen i klassen. Det blir så, att några blir värderade högre än andra och det är ofta killarna som bestämmer vilka. För att vara populär idag så är det på många ställen dum, tillgjord och lättklädd som gäller. Innetjejer idag tror jag ofta inte vågar vara sig själva. I boken så märker man att Mimi vågade vara sig själv allt mer när alla tjejerna höll ihop. Hon vågade säga vad hon tyckte och inte hela tiden göra sig till för Ludde och de andra killarna. Signe och de andra tjejerna ville inte vara tillgjorda. Då fick de ingen respekt från killarna eller de andra tjejerna. Istället för att vara sig själva blev de blyga och tysta, ingen ville ändå lyssna på dem. Just den här rollen tror jag att många tjejer får idag. De som inte befinner sig i centrum ser man ner på.
I filmen tyckte jag inte att man fick en lika bra uppfattning om vad Saga egentligen gjorde för klassen och hur det var innan hon kom. I boken får man också reda på mer om Signes tankar och stämningen och känslorna bakom varje händelse. Som helhet var filmen bra, men när man får så mycket mer perspektiv i en bok så blir den inte tillräcklig.
Boken däremot tyckte jag var bra för att man kände igen sig i känslorna som beskrevs. Den känns även verklighetstrogen. Man börjar se att det faktiskt finns mycket orättvisor och man blir uppmanad att göra något, att inte bara hänga med som många gör idag.

14

Tusen gånger starkare handlar om Signe, en blyg tjej i klassen som alltid har haft dålig självsäkerhet, även om hon har de bästa betygen, och hennes klass, som är uppdelad i 4 olika grupper: De tuffa killarna, ledd av Ludde, den store skämtaren och allmänna gaphalsen, de ”sexiga” tjejerna, ledd av Mimmi, som alltid vill stå högst upp och visa upp sig inför Ludde, de töntiga killarna, ledd av Leo, som är en av de duktigaste killarna i klassen, och de töntiga tjejerna, som inte har någon uppenbar ledare.
I denna klass är det killarna som bestämmer, och främst då de ”tuffa” killarna. De får skrika ut svaren när de än vill, de får ha de sporter de vill, och de blir nästan aldrig tillsagda av lärarna.
Allt detta ändras dock när det kommer en ny tjej till klassen, Saga. Saga är en positiv och utåtriktad människa som har gått i skolor i flera länder så som Tunisien, Barbados och Cuba, och blir snabbt populär i klassen, främst då bland tjejerna. Saga som är så öppen mot vem hon än möter, blir vän med både de ”sexiga” tjejerna och de töntiga tjejerna. När Saga sedan märker hur orättvist tjejerna blir behandlade bestämmer hon sig för att säga emot, som bemöts med illvilja av både lärarna och killarna…
Historien utspelas i nutid, från vår till höst i boken(i filmen nämns aldrig vilken årstid det är, men det är ganska soligt).
Som ni säkert kan förstå av den föregående texten så är stämningen i klassen väldigt dålig innan Saga anländer. Efter detta blir det en tid av glädje för tjejerna, som sedan vänder till det värre. Det är dock inte bara i klassen som tjejerna är orättvist behandlade.
I boken berättar nämligen Signe om hur det är hemma hos henne, och då vaknade man upp. Hon berättade om hur hennes pappa alltid kunde försvinna iväg utan att någon brydde sig, medan alla i familjen blev sura så fort mamma försvann. Hon berättade också om hur mycket som förväntades av mamman i hemmet medan pappan kunde titta på tv så fort han kom hem. Detta är något som jag, och säkert flera andra känner igen, kanske inte från våra egna föräldrar utan från andras…
Boken är väldigt bra eftersom den är skriven på ett sådant sätt att man verkligen kan förstå vad tjejerna i klassen tycker och tänker. Jag tycker också den är bra eftersom den visar hur man ser ner på kvinnor i världen, medan man ser upp mot män.
Filmen var dock inte lika bra. Händelserna fick aldrig riktigt tid att sjunka in innan nästa händelse påbörjades, och den förmedlade inte heller hur klassen kände på ett lika bra sätt som boken gjorde. Den var dock ändå okej och går att titta på, även om det vore bättre att du istället läste boken.

17

Tusen gånger starkare handlar om Signe som går sista året i grundskolan. Hon tillbringar den största tiden i skolan som hon inte trivs i. Hon är osynlig men hon avundas den coola tjejen Mimi som har ett helt hov runt omkring henne som gör allt för henne. Detta är Signes historia och vi får följa med henne under hennes förändring. Varje dag är en upprepning av den förra, killarna styr i klassen medans tjejerna trycks ner. Allt detta förändras när en ny tjej kommer till skolan, Saga. Saga är allt som Signe vill vara, hon är helt enkelt tusen gånger starkare. När Saga kommer till klassen så börjar saker sättas i rullning, alla tjejerna börjar helt plötsligt ta plats i klassen. De tjejerna som inte har inte har märkts förut börjar helt plötsligt stå upp för sig själva. Alla tjejer börjar helt plötsligt strunta i hierarkin och börjar umgås med varandra. Killarna som märker skillnaden i klassen och de inte vill ha någon förändring och motarbetar Saga och de andra tjejerna. Saga som aldrig varit i en svensk skola överhuvudtaget märker att det är andra som motarbetar dem än endast killarna. Det man kommer fram till i boken är att ingen vill att tjejerna ska ta någon plats överhuvudtaget.

Tusen gånger starkare kan man relatera till. Den berättar om de obetydliga. Signe är en person som ingen märker och det är vanligt i nu läget. I skolorna så finns det tydliga fack som märks, de coola är för sig och de osynliga är för sig. Man kan lätt relatera till boken för att man har själv någon gång varit i den situationen, alla har någon gång känt sig utanför i olika sammanhang och boken beskriver väldigt bra hur man känner sig. Så boken är väldigt lätt att relatera till i verkligheten. I boken så har Signe inga verkliga kompisar och det är faktiskt väldigt vanligt i skolorna att man tränger ut personer, vi har väldigt många i Sverige som känner sig som Signe tror jag.

Boken utspelar sin i nutid under Signes sista år i grundskolan. Det känns väldigt trist i början och Signe har ingen lust att vara där. Det är förmodligen anledningen till att hon tycker att det är så grått och tråkigt. Signe är inte sedd av någon så hon är helt enkelt ensam. Hon har inga kompisar i klassen och hon är inte sedd. Men när Saga kommer så känner hon sig för första gången sedd och då känner hon sig speciell och då blir hennes vardag ljusare och då känner jag att hennes värld inte är så grå och trist längre. Det är för att hon blir sedd av Saga och det är viktigt för en människa att bli sedd.

Jag tycker att boken är riktigt bra för att den är verklighetstrogen och det finns verkligen sådana fack i skolorna även idag. Jag tycker att den är bra för man kan relatera till karaktärerna i boken och den är skriven på ett sådant sätt så att man känner att man är med Signe under hela boken. Denna bok är verkligen värd att läsa för man får något att tänka på. Det är bra att alla läser den för att se om man behandlar alla runt omkring dig rätt. Man ska försöka att behandla alla personer lika och meningen med boken att man inte ska diskriminera människor.

16

Jag har läst boken och sett filmen tusen gånger starkare. Den handlar om Signe som går sista året på grundskolan. Signe är väldigt blyg och försiktig. Största delen av historien utspelar sig i skolan och Signe berättar historien utifrån vad hon ser och hör, hur klassen är och hur den förändras när en ny tjej börjar i deras klass. Tjejen heter Saga och hon vågar ta plats och vara sig själv vilket de andra tjejerna inte gör och det förändrar klassen. Klassen är uppdelad i, de tuffa och töntarna. De börjar umgås eftersom att alla vill vara med Saga och höra hennes historier. Lärarna tycker till en början att det är helt fantastiskt, men när tjejerna tar mer och mer plats brister allt och de får både killarna och lärarna emot sig.
Jag känner igen många av situationerna i boken, t.ex. att lärarna låter killarna prata utan att ha fått ordet och inte tjejerna. Lärarna har mycket större krav på tjejerna att de ska vara ordentliga och mer mogna i grundskolan och de har större tålamod med killarna. Detta gäller naturligtvis inte alla men det är så i många klasser. Min gamla so-lärare som är väldigt lik Olle som är so-lärare i historien. Vår lärare tyckte alltid att tjejerna skulle ta mer plats och att killarna tog mycket plats. Det kan jag hålla med om men det är också upp till lärarna att låta alla få prata och lyfta fram elever och ge dem ordet när man vill säga någonting.
Boken utspelar sig i nutid under klassens sista skolår. Miljön i skolan känns ganska grå och trist i början, men när Saga kommer så blir alla mycket gladare och det känns ljust och varmt. Det gör det fram tills att lärarna och killarna tröttnar på att tjejerna för fram sin åsikt och börjar ta allt mera plats. Den sociala miljön blir bättre och många vågar prata med varandra. Mimi som är klassens coola tjej som alla vill var med får helt plötsligt börja umgås med Signe och de andra töntarna. Det känns som att det är en ganska vanlig skola med hyfsad ekonomi och de eleverna som går där kommer från vanliga familjer.
Boken och filmen skiljer sig en hel del eftersom att det är mycket som inte kommer med i filmen. En stor del är när hela skolan övar inför julavslutning och tjejerna vågar att sjunga ut så att de hörs . Det blir den bästa julshowen de har gjort. Detta är en stor del i boken och läraren har disciplin och behandlar alla lika. Sluten är inte samma. I boken letar Signe upp Saga nere i hamnen på ett café medans i filmen så träffas de på stan.
Jag tycker att boken var bra. Den väcker många tankar om hur det faktiskt går till ute på många skolor. Boken lyfter fram karaktärerna lite väl mycket kanske som att Mimi är super snygg och alla vill vara med henne. Boken känns ändå verklighetstrogen och den är bra att läsa för både elever och lärare. Filmen är ganska bra men det är ganska mycket som de har missat från boken.

18

Jag har läst en bok som heter Tusen gånger starkare och sett filmen. Boken är skriven av Kristina Herrström. Boken handlar om Signe och hennes klass där klassen är uppdelat i smågrupper, töntarna och de coola. Det fanns en grupp tjejer som var töntar där Signe tillhörde den gruppen och inte vågade säga så mycket eller ta plats och det fanns de coola tjejerna. Där de tjejerna vågade säga exakt som de ville och allt som de brydde sig om var smink och killar och de coola tjejernas ``ledare´´ var Mimi. Det var också likadan hos killarna men de var ändå inte så uppdelat som tjejerna. Det var också så att tjejerna var för det mesta tysta och vågade inte prata eller ta plats i klassen. När en lärare ställde en fråga till en tjej i klassen så svarade alltid någon kille snabbt. På gympa lektionerna så fick alltid killarna bestämma vad de skulle göra. Men allt detta förändras den dagen så Saga började i deras klass. Saga var en stark och självständigt tjej som hade levt och varit på massor av ställen i världen där hon och hennes pappa hade byggt skolor och försökt hjälpa de fattiga. När hon började i deras klass så blev alla trevliga mot varandra i början. Men sen när hon fick reda på att det var tvärtom, att alla var uppdelade i grupper och tjejerna var för det mesta utstöta så blev hon arg. Hon ville att tjejerna skulle bli starkare och våga ta mer plats och inte låta killarna bestämma allting.
Om man jämför boken med min gamla klass så är det bara en sak som är gemensamt. Att klassen var uppdelat i olika grupper. Annars så är allt annat annorlunda. Miljön i filmen utspelade sig på nutid. Skolan och klassen var rätt likt skolorna dagens samhälle. Klassen var också som de flesta klasserna brukar vara. Uppdelat i grupper, t.ex. invandrare, svenskar, coola, töntar, och fjortisar. Men stämningen i klassen var lite annorlunda. I boken så säger de att det är bara killarna som bestämmer men så som jag ser det så är det inte så. I de flesta klasserna som jag har sett så är det så att alla bestämmer vad de vill göra eller kan tala utan att bli avbruten av någon annan.

Jag tyckte att boken var mycket bättre än filmen eftersom i boken så fick man det bättre detaljerat än filmen. Filmen var lite lång tråkig och det hände inte så mycket. Men annars var handlingen verklig och trovärdig. Men det var också lite tjatigt eftersom de berättade bara om hur orättvist det var mellan killarna och tjejerna i klassen.

19

Bokens titel: 1000 gånger starkare
Författare: Christina Herrström
Bokens handling:1000 gånger starkare handlar om Signe som går i nionde klass. Om hur miljön i hennes klass påverkar henne och hennes klasskamrater på olika sätt. Hur en vanlig dag i skolan ser ut för henne, hennes kamrater och hennes lärare. Allt är i princip katastrof, det är gruppindelat och oskrivna regler som strängt ska följas. Signe som är en av klassens mer tysta typ tillhör ”tönt gänget” som i detta fall enbart består av tjejer. Tjejer som inte vågar ta varken plats eller yttra sina åsikter och tankar om saker dem inte trivs med. Klassens höjdpunkter är Mimmi och Ludde, Mimmi som är klassens coolaste tjej som har både uppmärksamhet och respons från dem coola killarna, d.v.s. Ludde och hans gäng. Dem har en förmåga att utnyttja klassens svagare typer till deras fördelar, till exempel när det gäller städning av lektionssalar efter en stökig lektion. Dem lyckas alltid smita undan och lämnar där med Signe och hennes kamrater till att städa. Detta har pågått i nästan alla Signes skolår och hon ser därför inte detta som något större problem längre. Hon går till skolan, kämpar sig igenom skolans krävande timmar och sedan går hon hem för att slutföra uppgifterna hon fått av sina orättvist favoriserande lärare.
En dag dyker det upp en ny tjej i klassen – Saga. En tjej med både självförtroende och en stark vilja. Hon blir direkt iakttagen av Signes alla klasskamrater och får av lärarna ett ”uppdrag” som dem vill hon ska genomföra då hon betraktas som klassens starkaste och modigaste. Det Saga gör är att försöka skaffa mer rättvisa ibland killarna och tjejerna då killarna alltid dominerar och får sin vilja genomförd på ett eller annat sätt. Så fort tjejerna får lite mer styrka och faktiskt säger emot eller helt enkelt bara beter sig som klassens killar gör får det både skit och straff. Hela processen går som en berg-och-dal bana, ibland kommer klassen förvånansvärt överrens och ibland slutar det som i det flesta fall med bråk och skrik.
Saga är en tjej som alla klassens tjejer ser upp till, mer eller mindre. Speciellt Signe. Hon känner att Sagas styrka sprider sig till henne och ger henne både det mod och krafter hon alltid önskat att hon haft. Hon får klassens tjejer att öppna ögonen mer för vad som är rätt och fel. Att det egentligen kunde varit en bra klass med mer jämställdhet. Det som gjort att förhållandet mellan klassens elever är som det är, beror nästan enbart p.g.a. lärarna.
Om man jämför boken med filmen skulle jag absolut rekommendera boken. Den innehåller mer detaljer, har en tydligare förklaring än vad filmen har och ett simpelt men väldigt bra flytande språk. Filmen missar även bokens största vändpunkter, det som knyter samman klassen och får dem att kämpa som ett team. Den är även ganska svår att förstå om man inte läst boken innan eftersom filmen saknar så många detaljer som boken innehåller. Så vid vissa tillfällen får man nästan gissa sig fram till var det är man befinner sig i filmen.
Jag tycker som sagt att boken är väldigt bra. Det tycker jag eftersom den är berättad på ett väldig bra sätt och så otroligt verklighetstrogen. Den har ett bra flyt och flyter på bra genom hela boken utan upprepningar samt ”tillbaka hopp”.

21

”Tusen gånger starkare” handlar om Signe som är 15 år och går i nian. Utåt verkar hon vara blyg, väldigt tystlåten, till och med lite tråkig, men inombords hörs hon väldigt mycket. I klassen där Signe går är det uppdelat, tjejer och killar, ”coola” och ”töntar” så har det alltid varit. När Saga kommer till klassen börjar saker och ting förändras, grupperingar utjämnas och alla vill veta vem Saga är. Saga börjar hitta orättvisor och bekämpar dem på samma sätt som de uppstår, genom att vara som killarna är mot tjejerna.
De nyfunna problemen gör att tjejerna börjar ifrågasätta allt mer hur de blir behandlade, samtidigt som killarna blir allt mer arga på situationen då deras ”privilegier” börjar tas bort. Lärarna blir mer irriterade på situationen då de inte är vana att tjejerna tar så mycket plats. Julavslutningen är en viktig del i det som Signe beskriver som att ”slutet hade redan börjat, utan att vi visste om det”, då killarna under repetitionerna till julavslutningen väljer att gå ut när Mimmi ska framföra hennes nummer. Efter detta går allt utför, killarna hittar Sagas svaga punkt och utnyttjar den till max, till slut ger Saga upp. Hon förstår att hon inte kan föra kampen om rättvisa själv, då allting nästan gått tillbaka till normalt. Klassen vill inte ha förändring, skolan vill inte ha förändring. Signe står upp för Saga till slut, hon samlar allt sitt mod och skriker ut till klassen; ”Hon har rätt. Och du vet att hon har rätt. Och alla här vet att Saga har rätt. Och vi vet att vi är fega, att ingen av oss vågar ställa upp för henne, vi offrar henne, för vi orkar inte annat, men vi vet att hon har rätt!” (s.203).
Sagas klass, är en klass där det som killarna säger är ord och lag, så har det varit under hela skolgången. Den sociala miljön är ganska dålig, då det är en skarp uppdelning i klassen, stämningen blir också allt mer infekterad i boken då alla vill ha en förändring, samtidigt som ingen vill göra något åt problemen. Jag känner igen mig i denna bok eftersom min förra klass var väldigt uppdelad, inte lika extremt som i ”Tusen gånger starkare”, men det fanns en tydlig gruppering, man tillhörde en speciell grupp, så hade det alltid varit. Det blev lite obehagligt att läsa boken då jag ibland kunde relatera starkt till vissa händelser i handlingen.
Tusen gånger starkare är en bok som handlar om orättvisor mellan tjejer och killar, den visar att alla kan skapa förändring, så länge man börjar med viljan att förändra sig själv först.
Jag tycker att boken visar på uppdelningen i klassen mycket bättre än vad filmen gör. Filmen ger en bra bild av vad Saga vill åstadkomma för förändringar i klassen och de orättvisor hon upptäcker. Den ger inte en tillräckligt stark bild av hur stämningen i klassen är innan, och under tiden då Saga är där. Filmen missar också viktiga delar som gör den svår att förstå om man inte har läst boken.
Jag tycker att det var en bra bok för att den är verklighetstrogen, den speglar problem inom skolan som ofta överses eller bortförklaras med någon kliché, den innehåller också ett språk som gör det lätt för ungdomar att vilja läsa boken.. Min åsikt är att boken är bättre än filmen då den ger en starkare bild av problemen och vad som verkligen sker under Sagas tid i klassen.

20

Tusen gånger starkare

Boken jag har läst heter ”Tusen gånger starkare”. Boken är skriven i nutid och handlar om en 15-årig flicka vars namn är Signe. Signe går det sista året på grundskolan i en klass som hon känt sedan hon var liten. I boken beskriver Signe hur klassen blivit allt mer segregerad på senare år. Hon beskriver bakomliggande orsaker samt följder av, som hon ser det, problemet. Det är nämligen så att killarna har ”växt upp” som Signe uttrycker sig. Vidare uttrycker hon sig att killarna börjat ta allt mer plats som Signe i sin tur tycker leder till att tjejerna i klassen får allt mindre att säga till om. Det är främst killgänget med Ludde i spetsen som hon syftar på då. Det finns emellertid ett annat killgäng lett av Leo men det gänget oroar sig Signe inte så mycket över då hon anser att det gänget är töntar. Men det finns även tjejgäng på skolan. Precis som hos killarna finns det både ett häftigtgäng styrt av Mimi samt ett töntgäng där bl.a. Signe anser sig tillhöra. Signe tar inte alls mycket plats och hon är oftast mycket tyst i skolan. Ibland går det dagar då hon enbart säger orden ”hej”, ”tack” och ”hejdå”. Men en dag ska en stor förändring ske i Signes liv och den dagen är när Saga börjar i klassen.
Saga är inte som de andra tjejerna i klassen. Hon är varken häftig i den bemärkelsen att hon släntrar efter Mimi men hon är inte heller tönt i den bemärkelsen att hon sitter tyst med Signe och hennes vänner. Saga är tuff och självständig. Hon tar helt enkelt klassen med storm när hon berättar för dem om alla hennes resor som hon har gjort. Däremot har hon inga erfarenheter av det svenska skolsystemet. Och det är kanske därför som det blir en sådan chock för henne när hon ser hur illa skolans tjejer blir bemötta av dels killarna men även utav lärarna. Saga väcker uppror och resten utav boken handlar om Sagas kamp för att få en rättvis och jämställd skola.
Boken tycker jag kan kopplas till hur världen ser ut i övrigt. Världen är nämligen orättvis och jämställd. Vad jag tror författaren försöker göra är att försöka få upp ögonen för läsarna om detta problem eftersom det ibland kan bli lite bortglömt. Jag tror också att det finns en symbolik i att författaren väljer att beskriva att dessa problem även finns i Sverige trots att Sverige ofta anses vara världens mest jämställda land.
Stämningen i boken förändras i takt med att klassen förändras. I början av boken innan Saga börjar i klassen är stämningen lågmäld bortsett från att killgänget med Ludde i spetsen dominerar. Men när Saga börjar så blir stämningen mer spänd, laddad och hatisk mellan kill- och tjejgängen.
Boken föll mig ej i smaken då jag anser att boken överdrev problemet på ett sådant sett att den kändes orealistisk och den var på så sätt svår att sätta sig in i.

22

Tusen gånger starkare handlar om en tjej som heter Signe som går sista året på grundskolan. Signe är en väldigt tystlåten person och tar definitivt inte mycket plats i klassen. Hon berättar om förhållandet mellan personerna i klassen, där det är väldigt stora skillnader mellan tjejerna och killarna. I klassen är det killarna som dominerar.
Klassen är också uppdelad i olika grupper, dem coola och töntarna. Den coola gruppen bestod av ett gäng tjejer och ett gäng killar.
Signe beskriver några exempel på händelser i klassen och hur orättvist lärarna behandlar dem. En dag börjar en ny tjej i skolan, Saga. Hon är en tjej som är väldigt utåtriktad och vågar ta plats bland killarna, hon vågar säga emot. Dem andra tjejerna inser att det måste bli en förändring i klassen och halkar med på det Saga gör. Tjejerna har tidigare inte vågat säga ifrån men det förändras ganska snart.

Det här med att killarna bara svarar rätt ut på lektionerna och tjejerna räcker upp händerna, tyder på att det verkligen inte finns någon rättvisa i klassen. När killarna gör det ignorerar lärarna det men däremot när tjejerna gör exakt likadant blir läraren förbannad och det skapas diskussioner i hela klassrummet bland eleverna och läraren. Det kan tillexempel ske i verkligheten också, som personer som stör i klassrummet varenda dag då säger lärarna knappt till men så fort någon som inte brukar prata på lektionerna öppnar munnen säger läraren till direkt. Så var det i alla fall på min förra skola och till en viss del kan man känna igen sig i många av situationerna i romanen.

Romanen utspelar sig på skolan dem studerar i, och miljön där är ganska fin. Det ser ut som en helt vanlig skola inget märkvärdigt direkt. Romanen utspelar sig på hösten. Det verkar det som att alla lever i en hyfsat bra miljö eftersom att dem har en bra skola, dock inte stämningen i klassen men det verkade bli bättre när Saga slutat igen. Inte pga. att hon slutat utan mer pga. vad hon hann åstadkom under den tiden hon gick där, eftersom att det blev en förändring i klassen.

Jag tycker den här romanen är väldigt bra eftersom att det uppkommer väldigt ofta i klasser att en grupp människor dominerar över dem andra. Det är ganska vanligt att det är några personer i en klass som tror dem kan bete sig hur som helst bara för dem känner att dem måste ha högre status. Signe säger också att hon har blivit såhär tystlåten med åren, vilket jag uppfattade det som att i detta fall killarna har påverkat detta på ett negativt sätt.
Romanen tyder också på att det kan ske en förändring man måste bara våga säga ifrån. Lärarna sade att dem tyckte att tjejerna gav killarna för mycket plats i klassen. Men när tjejerna väl sade ifrån reagerade lärarna starkt mot tjejerna. Även fast det till en viss del var lärarna som sade till tjejerna att inte låta killarna dominera så mycket i klassen. Dock kanske dem hade kunnat göra det på ett annat sätt. Dramatiseringen då Saga bara svarar rätt ut på frågorna då läraren frågar Ludde, tycker jag är väldigt bra eftersom att det troligtvis borde ha fått killarna att tänka lite. Jag tror läraren blev förbannad för han visste att tjejerna hade rätt. Det behövdes verkligen en förändring i klassen.

24

Jag har läst boken och sett filmen Tusen gånger starkare. Boken handlar om en tjej vid namn Signe. Hon går i en skola där hon inte trivs särskilt bra. I skolan är situationen vältigt orättvis mellan tjejer och killar, samt att Signe är en utav ”töntarna”. Signe och de andra klasskamraterna tänker inte på eller reagerar på den ojämnställda miljön, för att de växt upp på detta sätt.
En dag kommer där en ny tjej till skolan som heter Saga. Saga förändrar situationen mycket när hon kommer till skolan. Saga börjar sätta sig upp mot lärarna och påpeka de olika orättvisorna hon ser och hör. Det dröjer inte länge förrän det att hon har alla tjejerna med sig, men samtidigt fått både lärare och klassens killar emot sig. Lärarna anser att tjejerna bara skapar oreda.
Denna miljö kan beskrivas som väldigt spänd och allt efter som tiden går blir kränkande kommentarer allt vanligare. Även om Signes situation i skolan är kaos, så har hon det bra hemma. Hon har både föräldrar och ett syskon. Ekonomin är inte heller ett problem i familjen, men i familjen börjar hon även lägga märke till visa orättvisor då Saga öppnat hennes ögon i skolan.
Ur ett större perspektiv tror jag att dessa orättvisor finns på många fler ställen. Jag tror att ett av problemen är att det kan vara svårt att se orättvisorna. Jag tror att vi lever så inrutat i vår vardag att det blir svårt att se det. Alla de normer som finns kvar sedan vi var små gör att de blir svårt att se den ojämnställdhet som säkert finns. Att Saga kommer utifrån tror jag gör att hon får ett helt annat perspektiv på situationen i Signes skola. Ska man kunna se det samtidigt som man är i orättvisorna måste man nog titta efter riktigt noga. Jag tror tyvärr att dessa typer av ojämnställdhet finns på alla platser i mindre eller större utsträckning. Ska man titta ur ett historiskt perspektiv så har faktiskt orättvisorna varit ännu större, då männen hade all makt både i hemmen och i politiken. En slutsats kan vara att vi är på väg i rätt riktning, men har definitivt mer att jobba på. För att lösa problemen måste vi nog jobba mer på denna fråga. Om man ska utgå från boken och filmen verkar det främst vara lärarna som behöver utbildas på denna fråga.
Jag tycker att filmen var ganska dålig, för att den gav denna viktiga fråga ett ganska oseriöst intryck. Boken beskrev på ett mycket bättre och tydligare sätt orättvisorna. Jag tycker också att boken var bättre därför att den på ett bättre sätt beskrev ojämnställdheten. Jag tycker däremot att man kunde skrivit berättelsen på ett lite mer spännande sätt.

23

Jag har läst boken och sett filmen Tusen gånger starkare. Boken handlar om en tjej vid namn Signe. Hon går i en skola där hon inte trivs särskilt bra. I skolan är situationen vältigt orättvis mellan tjejer och killar, samt att Signe är en utav ”töntarna”. Signe och de andra klasskamraterna tänker inte på eller reagerar på den ojämnställda miljön, för att de växt upp på detta sätt.
En dag kommer där en ny tjej till skolan som heter Saga. Saga förändrar situationen mycket när hon kommer till skolan. Saga börjar sätta sig upp mot lärarna och påpeka de olika orättvisorna hon ser och hör. Det dröjer inte länge förrän det att hon har alla tjejerna med sig, men samtidigt fått både lärare och klassens killar emot sig. Lärarna anser att tjejerna bara skapar oreda.
Denna miljö kan beskrivas som väldigt spänd och allt efter som tiden går blir kränkande kommentarer allt vanligare. Även om Signes situation i skolan är kaos, så har hon det bra hemma. Hon har både föräldrar och ett syskon. Ekonomin är inte heller ett problem i familjen, men i familjen börjar hon även lägga märke till visa orättvisor då Saga öppnat hennes ögon i skolan.
Ur ett större perspektiv tror jag att dessa orättvisor finns på många fler ställen. Jag tror att ett av problemen är att det kan vara svårt att se orättvisorna. Jag tror att vi lever så inrutat i vår vardag att det blir svårt att se det. Alla de normer som finns kvar sedan vi var små gör att de blir svårt att se den ojämnställdhet som säkert finns. Att Saga kommer utifrån tror jag gör att hon får ett helt annat perspektiv på situationen i Signes skola. Ska man kunna se det samtidigt som man är i orättvisorna måste man nog titta efter riktigt noga. Jag tror tyvärr att dessa typer av ojämnställdhet finns på alla platser i mindre eller större utsträckning. Ska man titta ur ett historiskt perspektiv så har faktiskt orättvisorna varit ännu större, då männen hade all makt både i hemmen och i politiken. En slutsats kan vara att vi är på väg i rätt riktning, men har definitivt mer att jobba på. För att lösa problemen måste vi nog jobba mer på denna fråga. Om man ska utgå från boken och filmen verkar det främst vara lärarna som behöver utbildas på denna fråga.
Jag tycker att filmen var ganska dålig, för att den gav denna viktiga fråga ett ganska oseriöst intryck. Boken beskrev på ett mycket bättre och tydligare sätt orättvisorna. Jag tycker också att boken var bättre därför att den på ett bättre sätt beskrev ojämnställdheten. Jag tycker däremot att man kunde skrivit berättelsen på ett lite mer spännande sätt.

25

Jag har läst boken och sett filmen Tusen gånger starkare. Boken handlar om en tjej vid namn Signe. Hon går i en skola där hon inte trivs särskilt bra. I skolan är situationen vältigt orättvis mellan tjejer och killar, samt att Signe är en utav ”töntarna”. Signe och de andra klasskamraterna tänker inte på eller reagerar på den ojämnställda miljön, för att de växt upp på detta sätt.
En dag kommer där en ny tjej till skolan som heter Saga. Saga förändrar situationen mycket när hon kommer till skolan. Saga börjar sätta sig upp mot lärarna och påpeka de olika orättvisorna hon ser och hör. Det dröjer inte länge förrän det att hon har alla tjejerna med sig, men samtidigt fått både lärare och klassens killar emot sig. Lärarna anser att tjejerna bara skapar oreda.
Denna miljö kan beskrivas som väldigt spänd och allt efter som tiden går blir kränkande kommentarer allt vanligare. Även om Signes situation i skolan är kaos, så har hon det bra hemma. Hon har både föräldrar och ett syskon. Ekonomin är inte heller ett problem i familjen, men i familjen börjar hon även lägga märke till visa orättvisor då Saga öppnat hennes ögon i skolan.
Ur ett större perspektiv tror jag att dessa orättvisor finns på många fler ställen. Jag tror att ett av problemen är att det kan vara svårt att se orättvisorna. Jag tror att vi lever så inrutat i vår vardag att det blir svårt att se det. Alla de normer som finns kvar sedan vi var små gör att de blir svårt att se den ojämnställdhet som säkert finns. Att Saga kommer utifrån tror jag gör att hon får ett helt annat perspektiv på situationen i Signes skola. Ska man kunna se det samtidigt som man är i orättvisorna måste man nog titta efter riktigt noga. Jag tror tyvärr att dessa typer av ojämnställdhet finns på alla platser i mindre eller större utsträckning. Ska man titta ur ett historiskt perspektiv så har faktiskt orättvisorna varit ännu större, då männen hade all makt både i hemmen och i politiken. En slutsats kan vara att vi är på väg i rätt riktning, men har definitivt mer att jobba på. För att lösa problemen måste vi nog jobba mer på denna fråga. Om man ska utgå från boken och filmen verkar det främst vara lärarna som behöver utbildas på denna fråga.
Jag tycker att filmen var ganska dålig, för att den gav denna viktiga fråga ett ganska oseriöst intryck. Boken beskrev på ett mycket bättre och tydligare sätt orättvisorna. Jag tycker också att boken var bättre därför att den på ett bättre sätt beskrev ojämnställdheten. Jag tycker däremot att man kunde skrivit berättelsen på ett lite mer spännande sätt.

26

En Odysse i kvinnokamp
”Tusen gånger starkare” av Christina Herrström. Jag brukar inte vara så glad för att läsa ungdomsböcker i stil med ”Tusen gånger starkare” och dylikt. Böckerna brukar oftast inte ha ett särskilt språkligt djup och historien i boken brukar oftast inte vara bättre. Jag föredrar att läsa om spännande äventyr i mystiska värdar och vissa thrillerromaner. Men nog om mig. Boken (och filmen) handlar om den femtonåriga Signe. Hon går i en vanlig nionde klass i en skola i Stockholm, Signe hörs inte, hon syns inte, hon finns inte. Och så har det varit hela högstadiet. Men en dag händer något nytt (hur ofta händer inte det i böcker och filmer). En ny tjej kommer till klassen. Hon heter saga och har levt ett helt annorlunda liv än sina nya klasskompisar. Saga vet inget om normerna i skolan, att det är killarna som dominerar lektionerna och att tjejerna ska tråna och kräla framför killarna. Men det gör inte hon. Hon skapar revolt i klassrummet angriper lärarna och killarna och förenar tjejerna.
Filmen (och boken) utspelar sig i en vanlig skolmiljö med de vanliga typerna som finns i en skolmiljö. Den Tuffe killen och hans gäng, de populära tjejerna (fjortisarna), töntkillarna och de impopulära tjejerna. Författaren försöker ge sken av en typisk skola och lyckas ganska bra med det. Naturligtvis när man gör bok av film så försvinner ju vissa saker men filmskaparna behåller ju ändå det som gör filmen till vad det är. Filmen verkar vid en första anblick alldaglig med förklarande scener, triumferade scener och lite komiska scener bland annat där danstjejen Tova bossar runt med en kille på en danslektion på jympan. Filmen avslutas med att Signe står och filosoferar för sig själv precis som hon gjorde i början skillnaden den här gången är att hon har vuxit som människa, att någonting har förändrats (annars hade det ju inte varit någon mening med filmen). Filmen slutar också väldigt udda med att gudomliga Saga bara åker iväg. Jag som betraktare vill gärna se att det slutar med att saken blev större, att Saga tar en sista strid innan hon åker och lärarna förlorar. En slags slutstrid. Enligt mig har filmen en god veklighetsförankring och det kan lika gärna vara en vanlig nionde klass i Stockholm som får en kick av en person som saga men ibland svävar filmen iväg. Man sitter i biosalongen och tänker ”Visst att det händer” även om den försöker hålla sig på den där knivskarpa balansen mellan verklighetstrogen och spektakulär. Både boken och filmen klagar på jämställdheten i klassrummet. Men ibland överdriver den. Det finns ju såklart lärare som undermedvetet försöker knuffa in tjejerna i sina roller men det finns också eldsjälar som Saga, de slåss med ord och naglar för att de ska få lika rättigheter. Klassrummet är bara en spegling av samhället och samhället påverkar klassrummet.

tisdag 26 oktober 2010

AV ELEV I ÅK 7

åHHHHH GUUUUUUUD, vad irriterande jaaag får inte äta följande...


Pankakor

pasta carbonara

kladddkaka

panerad spätta

glass

omelett

och jaaaa massor mer...har haft migrän typ tre gånger på en vecka och vi gick till doktornoch gjorde allegi test!!! Det kanske kunde bero på ägg!! Så nu får jag inte äta något som innehåller ägg på en månad!!! Men ja-ja nu får man väl skriva av något annat än om äggallergi! Idag hände något förvånande...JOJJE förslog att vi skulle gå på laser dome, gå på bio och sova över under höstlovet!!!! Inte likt jojje alls! Normalt sätt brukar det vara jag som fixar och sånt med tjejgrejer och utflykter!!! Lite roligt med omväxling!!! och på tal om hösttlovet här är några saker man kan göra under höstlovet...



gå upp i Kärnan och skrika hallååååå!!!



gå på bio!!!



spela laserdome



samla ihop ett gäng på minst tio personer och spela femkamp i Helsingborg (man måste vara minst tio för att få spela)



gå på resturang med några kompisar



samla ihop ett stort gäng med kompisar och laga en god rätt tillsammans och sen äter de ni har lagat...





aaa det varr det! Men nu ska jag berätta om en sak som just hände...min mentor frågade mig om jag ville ha en bulle och jag (såklart) sa ja!!! och jag och Vendy och Jojje delade på den, men den var en vecka gammal!!! Nu har vi ont i magen!!!!!Heeej dååå från mig

AV ELEV I ÅK 7

11/10

ALLA RÄTT!!!

I början av terminen så skulle vår klass göra ett test hur långt vi var i engelskan. Vi skulle göra fem sidor med olika övningar, hörövningar, skriftligt o.s.v. I alla fall så fick jag ALLA RÄTT!!!! 10/10 på alla fem sidor!!! 

Nu håller jag på att glömma att skriva om den snyggaste personen i världen!!! (Eric Saade, såklart!)

Eric Saade har precis fått sitt körkört!!! Jejjj, säger alla hans fans!! För nu kan man springa efter hans bil lite när som helst!  Men en sak som är dåligt är att han inte ska göra några konserter denna terminen…  Så nu blir det bara att gå runt att dagdrömma om honom.. man blir helt varm i kroppen när man tänker om honom! Man blir bara glad!

Eric Saade!

Imponerande snygg

Rik? Hoppas det! 

Citron sööt!!



Snexig

Adorable

Amazing

Drogad? Just det! Det var ju Robert Pattinson!

Extra allt!!

Av elev i åk7

Hej o hå...


Hej o hå...

Nu är det tisdag igen och bloggen:)

Jag ska berätta lite om mina två kompisar:

1. Den första är helt hästgalen och är i stallet typ 6 dagar i veckan.

2. Den andre sitter mest framför tv men spelar även teater.

3. Den tredje jag gör lite allt möjligt :D = jag



Det är vi som är de TRE vise männen :)

a o r

y b i

l e c

o r

r t

måndag 25 oktober 2010

Svinalängorna vs Bryta om




Flitens lampa lyser i C206! Sp1C skriver recensioner på romanerna ovan, läs, njut & kommentera :-) Vilken av romanerna är bäst och mest läsvärd? Läs och tyck till genom att kommentera! Att vissa inlägg bara har en rubrik, och ingen text beror på att elevernas alster, ännu inte blivit inklistrade. Kommer så fort de lämnats in!

De är numrerade från högt nummer till lågt. Om det känns tokigt, skriv gärna i kommentarsfältet till detta inlägg! Tack :-)








Svinalängorna 4-1

4

3

2

Svinalängorna utspelar sig på 70-talet och handlar om en familj från Finland som har flyttat till Sverige. Familjen flyttar till ett nybygd bostadsområde som kallas Svinalängorna där det bor invandrare och lågkomstinttagare där av bokens namn. Området är ganska fattigt men Leena och hennes familj tycker att det är jättelyxigt mot hur de har levt i Finland innan. Boken har ingen speciell händelse som den handlar om utan den skildrar en ganska mörk uppväxt ur ett barns perspektiv. Leenas föräldrar är periodare d.v.s. de är alkoholister under vissa perioder som kan vara allt från 3-4 dagar till flera veckor. Detta tär hårt på hela familjen och hade det inte varit för att Leena hade sina två bästa kompisar Åse och Riita så hade hon haft svårt att klara av det, hennes kompisar har också föräldrar som är alkoholister så de kan berätta allt för varandra och med de så får hon vara barn och leka.
Jag tror tyvärr att det är många fler som lever på det här sättet som man inte riktigt vet om. Kanske inte just att de är periodare men jag tror att det är många som har problem med alkoholen som aldrig kommer fram och med alkohol så kan det bli många tråkiga bieffekter t.ex. så tror jag att det är många fruar som blir misshandlade av sina män och det är mycket möjligt att det händer att barnen också blir misshandlade. Men jag tror att det är långt ifrån alla som anmäler detta för att de lägger skulden på sig själv och skäms. Med tanke på att författaren är finsk så tror jag att det är en stor sannolikhet att denna berättelse innehåller mycket som har hänt i hennes liv. Men hon hänvisar aldrig till sitt eget liv i boken och det står ingen fakta om henne i boken så jag är inte helt säker.
Den här boken föll inte mig i smaken så mycket för att jag tyckte att det var ett gammaldags och tråkigt språk, det fanns ingen riktig handling och jag har svårt att sätta mig in i den för att det är så olikt mitt liv. Samtidigt så är det intressant att läsa om detta ämne för att jag tror att många inte är så insatta i hur en familj med alkoholister fungerar och hur barnen mår så jag tycker att det är intressant att få läsa om det och lära mig mera. Men jag föredrar att läsa om något som skulle kunna hända mig då känns det verkligare och jag har lättare att sätta mig in personernas liv i boken.

1

Svinalängorna handlar om en flicka som heter Leena som bor med sina föräldrar och två syskon i Ystad. De har flyttat till Sverige från Finland. De bor i ett område där folket har det sämre ställt och de flesta är invandrare. Där får de uppleva hur orättvist behandlad man blir som invandrare. De flyttar in i en lägenhet och hennes pappa fixar möbler och saker de behöver från tippen.
I boken får man följa Leenas liv hur hon har det i skolan, vad hon gör med sina kompisar. Hur hon fruktar de veckor då hennes föräldrar har sina fulla perioder och hur hennes pappa slår hennes mamma. Leena får leva under svåra omständigheter när hennes föräldrar är fulla. Hon får ingen mat, de är arga och Leena får ta hand om sig själv. Hon älskar att tillbringa tid i skolan, kyrkan, och i simhallen. Allt för att fly bort från hennes hem. Hon och hennes kompisar: Rita och Åse har det ungefär samma ställt och de planerar tillsammans att en dag fly från deras hem. Leena försöker skaffa hjälp från socialen men de vill inte se problemet. När de kommer på besök ignorerar de blåmärkena som täcker hennes mammas kropp. Medan tiden går börjar Leena upptäcka att det finns ett bättre liv, ett utan fulla föräldrar söndriga möbler och äckliga lägenheter.
Leena har det väldigt svårt och man kan säga att hon inte har några föräldrar. Hon får klara sig själv och försöka överleva så gott det går. Det finns många vuxna i samhället idag som är olyckliga och vänder sig till alkoholen för hjälp. De glömmer sina barn och helt plötsligt har barnen inget tryggt hem. Det är inte alltid invandrare det kan vara vilka vuxna som helst. Barnen kanske inte alltid vågar skaffa hjälp utan drar sig istället undan och försöker överleva på egen hand. Många av de som är kriminella i vårt samhälle idag tror jag kommer från en familj där föräldrarna har varit alkoholmissbrukare. Ingen tar hand om dem och lär barnen skilja mellan rätt och fel. Istället hamnar de oftast i samma situation som deras föräldrar. Vi behöver socialen för att bryta cirkeln och ta hand om de barnen så att de också kan skaffa sig en utbildning och ett liv. Men oftast gör socialen samma sak som de gjorde med Leena, de låtsas vara blinda och inte se problemen som finns. Antagligen en kostnads fråga.
Jag tyckte att boken var helt okej. Lite små seg och de använde ett väldigt grovt språk. Det hände inte så mycket man mer följde med i vardagen inte så mycket spänning. Men den är ganska viktig att läsa tycker jag. Den bygger på fakta som är viktig att veta. Har man läst svinalängorna kanske man nu gör något för att hjälpa de barn som lever med föräldrar som är missbrukare, och sluta behandla invandrare annorlunda.

Bryta om (utan siffra)

Bryta om handlar om Minna Krall som är sexton år. När hon börjar gymnasiet vill hon börja om och göra så att alla i klassen tror att hon lever normalt, i en helt vanlig Svenssonfamilj. Men det sätter Minnas klass kompis Emma Larsson stop för eftersom hon vet hur Minna har det hemma och Emma försöker förstöra Minnas chans att bryta om. Minna vill leva som en vanlig tjej i hennes ålder, inte behöva oroa sig för att hennes mamma har försökt ta självmord medans hon var i skolan eller hälsade på sin pappa. Minna måste ta hand om sin mamma, fixa fram mat på bordet till dem, få henne att må bättre . Men hennes eget liv är hemskt och hon vill kunna oroa sig istället över sådana obetydliga saker som i Emmas liv är det viktigaste som t.ex. vad hon ska ha för kläder på sig eller vem som är ihop med vem i skolan. Sådant vill Minna kunna oroa sig över. Och denna bok är om hur Minna lever i sitt svåra förhållande. Det handlar om hur Minna klarar sig i nutid fast i ett helt annorlunda förhållande än det som jag lever i.
Handlingen utspelar sig i en stockholmsk förort under höstterminen. Minna lever fattigt och osäkert eftersom att hennes mamma är psykiskt sjuk och hennes pappa har en annan familj där Minna inte är välkommen.
Jag tycker att boken är ganska fängslande och öppnar mina ögon för hur andra kan ha det. Den är bra men det är ingen bok jag skulle valt själv att läsa. Den är skriven i modernt språk vilket gör den ganska lättläst.
Åsa Anderberg Strollo vill förmedla genom sin bok att det finns många ungdomar som har det svårt och måste växa upp snabbt och mista sin barndom efter föräldrarnas skilsmässa. Jag har inte varit i samma situation som Minna eller läst eller sett en annan liknande bok eller film, så jag har inte så många kopplingar till boken. Men även om mitt liv är helt annorlunda än Minnas så har författaren skrivet boken så pass bra att jag förstår hur det är för henne och hur hon känner sig. Så att det är nästan som om jag själv har upplevt det.

21

Boken ”Bryta Om” är skriven av Åsa Anderberg Strollo, den har varit Augustnominerad och även vunnit det Stora Läsarpriset. Boken handlar om en tjej som heter Minna Krall som bor i en lägenhet i Stockholm med sin mamma som är psykiskt sjuk och får åka in till sjukhuset i tid och otid. Minna har ända sen hon var fem år gammal då hennes pappa stack känt ett stort ansvar att ta hand om sin mamma. I boken är Minna nu 16 år gammal och ska börja på gymnasiet, hon ska gå på en skola som ligger i Skärholmen en bit utanför stan och hon ser detta som ett tillfälle att få börja om/bryta om eftersom ingen där känner henne eller vet vem hon är. Hennes mamma ligger på psyket vilket hon har gjort hela sommaren så hon har tagit hand om sig själv med hjälp av sin ”kompis” Eddie. Trots att Minnas före detta klasskompis Emma, som Minna absolut inte var förtjust i, har börjat på samma gymnasium och till och med i samma klass som Minna så går ändå den första tiden på gymnasiet förvånansvärt bra, ända tills hennes mamma kommer hem…Jag tror att många barn i samhället befinner sig i en liknande situation som Minna och att det faktiskt förekommer oftare än vad man tror. Jag kan tänka mig att det utspelar sig allt som oftast i hem där föräldern är ensamstående, kanske har det lite sämre ställt ekonomiskt och bara allmänt deprimerad. Då tror jag inte att till exempel alkoholmissbruk är särkilt långt borta.Jag skulle säga att boken utspelar sig i nutid, då jag till exempel kan dra en stark parallell mellan ungdomarna i boken och ungdomar idag.Minna lever i en väldig otrygg och kärlekslös miljö och lever under hemska levnadsvillkor då hon tvingas sno med sig mat från skolan så att hon har kvällsmat. Hon är alltså väldigt fattig och stämningen i hela boken känns otroligt kall.Även fast jag inte kan säga att jag känner igen mig i boken så tycker jag ändå att den förmedlar en så pass tydlig känsla så att man lätt kan föreställa sig hur Minna har det och hur hon känner. Jag tyckte dock att den var ganska jobbigt skriven då jag fick läsa om vissa meningar innan jag fattade ordentligt var som menades, lite för poetiskt för min smak. Jag tycker inte heller att boken var så händelserik och den var ganska seg att läsa ibland. För övrigt föredrar jag att läsa mer ”feel good” böcker för att jag vill bli glad och inte bli deppig av att läsa.

20

Boken ”Bryta Om” är skriven av Åsa Anderberg Strollo, den har varit Augustnominerad och även vunnit det Stora Läsarpriset. Boken handlar om en tjej som heter Minna Krall som bor i en lägenhet i Stockholm med sin mamma som är psykiskt sjuk och får åka in till sjukhuset i tid och otid. Minna har ända sen hon var fem år gammal då hennes pappa stack känt ett stort ansvar att ta hand om sin mamma. I boken är Minna nu 16 år gammal och ska börja på gymnasiet, hon ska gå på en skola som ligger i Skärholmen en bit utanför stan och hon ser detta som ett tillfälle att få börja om/bryta om eftersom ingen där känner henne eller vet vem hon är. Hennes mamma ligger på psyket vilket hon har gjort hela sommaren så hon har tagit hand om sig själv med hjälp av sin ”kompis” Eddie. Trots att Minnas före detta klasskompis Emma, som Minna absolut inte var förtjust i, har börjat på samma gymnasium och till och med i samma klass som Minna så går ändå den första tiden på gymnasiet förvånansvärt bra, ända tills hennes mamma kommer hem…
Jag tror att många barn i samhället befinner sig i en liknande situation som Minna och att det faktiskt förekommer oftare än vad man tror. Jag kan tänka mig att det utspelar sig allt som oftast i hem där föräldern är ensamstående, kanske har det lite sämre ställt ekonomiskt och bara allmänt deprimerad. Då tror jag inte att till exempel alkoholmissbruk är särkilt långt borta.
Jag skulle säga att boken utspelar sig i nutid, då jag till exempel kan dra en stark parallell mellan ungdomarna i boken och ungdomar idag.
Minna lever i en väldig otrygg och kärlekslös miljö och lever under hemska levnadsvillkor då hon tvingas sno med sig mat från skolan så att hon har kvällsmat. Hon är alltså väldigt fattig och stämningen i hela boken känns otroligt kall.
Även fast jag inte kan säga att jag känner igen mig i boken så tycker jag ändå att den förmedlar en så pass tydlig känsla så att man lätt kan föreställa sig hur Minna har det och hur hon känner. Jag tyckte dock att den var ganska jobbigt skriven då jag fick läsa om vissa meningar innan jag fattade ordentligt var som menades, lite för poetiskt för min smak. Jag tycker inte heller att boken var så händelserik och den var ganska seg att läsa ibland. För övrigt föredrar jag att läsa mer ”feel good” böcker för att jag vill bli glad och inte bli deppig av att läsa.

19

Boken handlar om Minna som bor i Skärholmen. Det är höst och det börjar bli kallt. Minnas mamma är psykiskt sjuk och åker in och ut från sjukhuset och hennes pappa har flyttat och bildat ny familj. Minna bor oftast tillsammans med sin pojkvän Eddie som är den enda som enligt Minna förstår henne. Hela sommarlovet har varit en kamp om att få tag på mat eftersom hon inte har egna pengar. Minna ska börja gymnasiet och ser det som en ny start på hennes liv. Nu har hon chansen att börja om på nytt och få nya vänner. Inga gamla skolkompisar från grundskolan som kan komma och förstöra hennes chanser. Men Minna får problem. Emma Larsson från grundskolan som är så perfekt ska gå i samma klass som Minna och hon ser hur hennes chanser krossas. Sen kommer nästa problem, klassen har fått en uppgift om att berätta hur de bor och vem de lever med. Minna vill imponera på klasskompisarna och berättar en historia som inte stämmer ihop med verkligheten.
Minna bor oftast tillsammans med Eddie i hans sunkiga lägenhet som ska rivas vilken dag som helst. Men när de har bråkat bor hon hemma i sin lägenhet där mamma också bor. Men hennes mamma är bara hemma när hon är utskriven från psyket. Minna är trött på sitt liv och vill ändra på det, men det är inte lätt när ingen kan hjälpa henne…
Boken är kopplad till hur människor kan leva i samhället och hur svårt det kan vara när man inte har en fungerande familj som kan hjälpa och stötta. Det kan finnas många skäl till att en familj inte fungerar men i detta fall är det att barnet har blivit utsatt över att pappan har lämnat det som en gång var en familj och mamman har blivit sjuk och kan därför inte hjälpa till på samma sätt. Det är verkligen svårt att börja om på nytt.
Jag tycker att boken är bra. Den är skriven så att den fångar läsaren och man får ett medlidande över huvudpersonen Minna. Texten är skriven på ett modernt sätt vilket gör att den är lätt att läsa och förstå och den är riktad till ungdomar. Man får en uppfattning om hur svårt det kan vara för människor i liknande situationer. Jag gillar att man kan läsa hur Minna verkligen vill gå vidare fast att hon har det så svårt och det är även frustrerande över att hon inte får den hjälp hon behöver.

18

Minna Krall går i ettan på gymnasiet i Skärholmen. Hon bor i Söder i Stockholm. Hon bor tillsammans med sin ’’pojkvän’’ Eddie eftersom hennes pappa har flyttat ut med sin flickvän Anna och han skiter i att kolla hur Minna har det och hennes mamma är psykisk sjuk. Något som är positivt med Minna är att hon vill börja om. Hon ska börja en helt ny skola. Ingen känner henne eller vet något om hennes liv. Hon vill satsa på skolan och hon vill lyckas med den. Men det blir inte så som hon har tänkt sig… Redan på morgonen den första dagen Minna ska till sin nya skola får hon syn på en tjej som gick i hennes förra klass. Och den här tjejen hamnar inte bara i samma skola utan i samma klass.
Det Minna vill dölja är hur sjuk hennes mamma är. På nätterna brukar hon möblera om, spika tavlor på väggarna och kasta ägg på grannarnas hus. Minna har blivit tillsagd flera gånger av grannarna och fått brev hem att hon måste flytta ut. Men Minna har tagit hand om sin mamma sens hennes pappa flytta ut då hon var 5 år gammal. Hennes pappa brukar lova henne att han ska ringa och träffa henne men saker kommer alltid mellan eller så glömmer han bort det. Men den ända person som hon har är Eddie hennes pojkvän. Han jobbar på posten och vill att Minna ska sluta skolan och följa med honom till Sydamerika. Det är han som skaffar pengar åt dem så att dem ska kunna leva.
Men allt det bryr hon sig inte om förutom hon tjejen som börjar i Minnas nya klass. Kommer hon överens med henne. Kan hon klara av att ta hand om mamma på samma gång som hon bor hos sin pojkvän och som hon går i skolan. Kommer hon att kunna stanna kvar hos Eddie…
När jag tänker på hur Minna lever blir jag väldigt upprörd. Att hon ska vara en ensam tjej och inta kunna få hjälp av någon medans jag kan få den hjälp jag behöver. Eller att hon ska behöva sälja sitt terminskort för att kunna köpa mat eller att alltid ha med sig en liten låda till matsalen för att kunna fylla den med mat så att hon ska kunna få två luncher. Medans jag kan få hur många luncher jag vill utan att behöva sälja något eller ta med mig en låda till matsalen. Att min pappa ska kunna ta hand om mig medans hennes pappa skiter i henne bara för att hon är hans äldsta dotter…

Den här boken utspelar sig i dåtid. Det är hösttid eftersom det är väldigt kallt hemma hos Eddie. Minna är en väldigt fattig tjej eftersom hon inte får pengar av någon förutom Eddies lilla lön. Det känns för henne att hon inte har någon familj eftersom hennes pappa skiter i henne och han tar inte hand om henne och hennes mamma är sjuk och hon kan heller inte ta hand om henne. Så Minna levar inte i någon bra familj.
Den här boken var inte svår att läsa. Jag tyckte att boken var väldigt sorglig för att Minna var en väldigt ensam tjej och ingen la märke till det, och om det skulle finnas en sådan tjej i vår klass så skulle jag ha hjälpt henne. Jag tyckte att boken var väldigt bra och intressant. Den var lite upprörande från skola till hemmet till Eddie. Men man e med Minna och hejar på henne och säger hur värre kan det bli!

17

Bryta Om” är skriven av Åsa Anderberg Strollo. Den handlar om 16-åriga Minna, en tjej med svår uppväxt och ekonomiska problem som lever själv i en lägenhet i Stockholm. Hon var utstött på sin gamla skola men nu ska hon försöka starta ett nytt liv när hon börjar gymnasiet på en skola i Skärholmen. När hon är på väg dit i tunnelbanan första dagen i skolan så upptäcker hon något som förstör alla hennes planer…
Boken utspelar sig i Stockholm under en hösttermin i nutid. Lägenheten som Minna bor i är ostädad, full med insekter och den luktar äckligt. Hon behöver stjäla mat ifrån matsalen i skolan för att kunna få någon kvällsmat. Hon har inte råd att köpa mat eller andra förnödenheter eftersom att hon inte har någon inkomst överhuvudtaget. Därför knycker hon också kläder, skor och andra saker.
Jag hade lite svårt att relatera till huvudpersonen i boken eftersom att jag inte har haft liknande problem själv. Jag hängde heller inte med riktigt när Åsa skrev om alla dessa stadsdelar i Stockholm eftersom jag inte känner till dem. Annars så är det en väldigt realistisk bok och jag är helt säker på att det verkligen finns folk i samhället som lever i sådan misär som Minna gör i boken. Jag hoppas bara att de som lever så får hjälp. Dock gillade jag ändå handlingen eftersom den, stundtals, var väldigt spännande och det intresserade mig. Det är alltid spännande med intriger och konfrontationen mellan olika människor och därför passade den här boken ganska bra. Dock gillade jag inte huvudpersonen eftersom hon var ganska dum. Hon fattade inte de smartaste besluten precis. Jag brukar annars inte gilla ungdomsböcker utan jag läser bara spänningsromaner eftersom just spänning är det som jag letar efter när jag läser. Ett bra exempel på detta är Dan Browns böcker ”Änglar och Demoner” och ”I cirkelns mitt”. Dessa är mina favoritböcker. Åsa skrev med ett väldigt tydligt och modernt språk som gjorde den lättläst och jag läste ut den relativt snabbt jämfört med andra böcker. Om jag var tvungen att ge den här boken ett betyg på en skala upp till 5 så skulle jag nog ge den 3 eftersom att det inte riktigt var min typ av bok men jag är säker på att många andra skulle gilla den mer än vad jag gjorde.
GammelPotatis :D

16

Sommaren är över och Minna ska börja på gymnasiet i Skärholmen. Äntligen är det hennes tur att få chansen att starta om på nytt där ingen vet vem hon är eller hur hennes liv ser ut. Hon ska äntligen få chansen att vara normal, precis som alla andra.
Detta är Minnas tankar och inför första dagen på gymnasiet. Hon är inställd på att bli en ny människa efter denna dag. Men saker och ting går inte riktigt som hon hade tänkt sig. Väl framme vid den nya skolan träffar Minna Emma Larsson från hennes gamla skola vilket i stort sätt krossar alla hennes förhoppningar om en ny start.
Minna lever ett hektiskt liv med största uppgift att ta hand om sin psykiskt sjuka mamma som hon bor tillsammans med i en lägenhet i Stockholm. Hon gör allt för att få varje dag att gå ihop utan att världen ska få veta vilket fruktansvärt liv hon verkligen lever. Den enda som faktiskt vet är Eddie. Den enda människan hon aldrig skulle kunna leva utan. Trotts det har Eddie en annan åkiskt kring Minnas situation. Han ser inte anledningen att hon ska gå i skolan och ta hand om sin mamma. Istället vill han att hon lämnar allt bakom sig och flyr med honom till Sydamerika. Men Minna har bestämt sig för att hon ska gå ut gymnasiet, vad som än inträffar runt omkring henne.
I en större del av boken bor Minna med Eddie i ett hyreshus som blivit utdömt och skall rivas. De saknar ström och varmvatten vilket gör tillvaron svårare när vintern närmar sig med stormsteg. Eddie jobbar på posten men trotts det får de inte ihop pengar till mat och andra behörigheter. De bråkar och är sams från och till hela tiden och har svårt att inse hur beroende det är av varandra.
Bryta om är en bok som visar den värsta sidan på hur livet kan se ut för ungdomar i tonåren. Många ungdomar lever på detta sätt men är precis som Minna, rädda att skaffa hjälp och skäms över sin tillvaro. Den reflekterar något som jag tror många inte vågar inse att det faktiskt finns i samhället.
Jag tyckte boken var bra. Den har en intressant handling som tilltalar en och som får en att veta mer. Den väcker medlidande för de som lever på detta sätt och får en att förstå att detta faktiskt förekommer även i samhället vi lever i idag.

15

Bryta om
Jag har läst boken Bryta om som handlar om en flicka vid namn Minna. Hennes tillvaro skiljer sig ganska mycket från andra ungdomars.
Minna bor i en smutsig och urin osande lägenhet i Stockolms förort. Historien utspelar sig i dagens läge, berättelsen skulle lika gärna kunna pågå just nu någon stans i Stockholm. Minna har en pojkvän som heter Eddie som även han har haft en jobbig uppväxt, och han är ljuset i hennes liv. Minnas mamma och pappa är skilda sedan lång tid tillbaka, och hennes pappa har en ny fru som heter Anna. De har redan fått två barn tillsammans. En stor anledning till varför hennes föräldrar skilde sig var att Minnas mamma är psykiskt sjuk. Minna valde själv att bo hos sin mamma, men vilken liten flicka skulle inte ha gjort de hur konstig ens mamma än hade varit. Om som väntat behandlade hon Minna mycket dåligt, men hon kunde inget annat än att acceptera det. under hela sin uppväxt fick Minna ta mer hand om eftersom hon vet att hennes mamma är sjuk. Så istället för att hennes mamma tagit hand om henne så har det nästan varit tvärt om, att Minna har tagit hand om sin mamma. Sommarlovet efter nian, innan Minna skulle börja gymnasiet, så blev Minnas mamma tvångs inlagd på sjukhuset. Därför har Minna och Eddie i alla fall haft någon stans att bo hela sommarlovet. Men det har varit svårt för dem att få ihop pengar, och de hade knappt mat för dagen.
Sen kom dagen då Minna skulle börja gymnasiet. Eddie tyckte att hon skulle sticka med honom till något varmt land istället och gillade inte tanken på att Minna skulle gå i skolan. Men hon gjorde det ändå, för hon ville komma bort från sitt hemska liv och få en bra utbildning som kunde ljusna upp hennes framtid. Äntligen en chans att bryta om. Det går ganska bra till en början, men sen blir Minnas mamma plötsligt utskriven från psyket. Hon kommer hem till den sunkiga lägenheten och börjar långsamt bryta ned och förstöra Minnas knappt ihop hållbara liv. Minnas närvaro i skolan sjunker i en förfärlig rak linje nedåt. Hon som skulle lyckas med något i sitt liv för en gångs skull. Sen den jobbiga miss perfect i hennes klass gör det inte bättre. Emma Larsson, fy vad Minna hatar, hatar, hatar henne! Hon går runt där med sitt fina långa blonda hår, med sina fina kläder och får som vanligt med sig hela klassen på sin sida. Minna hatar henne för hon har allt som Minna inte har, men vill ha. Detta framförallt på grund av hennes hemliga kontakt som visst kan fixa hur mycket sprit som helst till henne. Hur hon lyckas med detta gör henne kanske lite mindre perfekt. Emma har gått i hennes klass på hennes förra skola men hon kommer inte ihåg Minna till en början. Fan det blev inte så mycket bryta om ändå. Och efter ett tag så börjar deras gamla fejder sätta igång.
Jag tycker att Bryta om är en bra bok. Jag kan inte säga att det är den bästa som jag har läst det är en fin men ändå hemsk berättelse. Den får en att tänka till och inse att man ändå har det rätt bra, att det alltid finns någon som har det sämre än en själv. Om man hade haft en Minna i sin klass och bara tyckt att hon var märklig så hade man verkligen fått en annan syn på henne efter att ha läst denna bok. Den sätter ett annat perspektiv på tillvaron helt enkelt.