Tusen gånger starkare handlar om signe, en 15 årig tjej som går sista året i grundskolan. Hennes klass är uppdelad, alla tjejer kretsar runt Mimi, den mest populära tjejen. Signe är en av nördtjejerna, hon säger oftast inget och hon syns inte i klassen. Killarna dominerar i klassen. En dag kommer en ny tjej till klassen, Saga. Hon har rest runt i världen ända sedan hennes mamma dog med sin pappa och gått i olika skolor men aldrig i den svenska som hon ser fram emot att gå i och få nya vänner. Hon blir genast vän med allihop, med nördarna, de populära, ja allihop. Hon förstår inte de oskrivna reglerna i klassen. Detta gillar inte Mimi då hennes makt över klassen har försvunnit.
Signe märker att tjejerna i klassen är sämre behandlade än killarna, inte bara i klassen men generellt. Saga också, hon märker att hon får alltid städa upp efter killarna och aldrig svara på frågor av deras lärare. När hon sätter sig emot detta inspirerar hon tjejerna att göra desamma men de blir dåligt behandlade av killarna och lärarna. Killarna får tillslut Saga att lämna skolan genom att kommentera henne med sexistiska åsikter.
Signe som inte har gjort något för att egentligen hjälpa saga får tillslut styrka och säger till klassen, men det är för sent, saga är på väg till Afrika. Men signe har blivit tusen gånger starkare.
Boken utspelar sig i nutiden under den senare delen av höstterminen och i början på vårterminen. Personerna lever allihop bra ekonomiskt. Men Mimi och de populära tjejerna lever bättre än signe och de nördiga tjejerna, socialt, dvs. de har många vänner och ett liv utanför huset.
Författaren till Tusen gånger starkare försöker visa att det manliga könet har en makt över det kvinnliga på ett sätt att de störiga killarna får frågor eller kommer undan lättare från uppgifter. När tjejerna uppför sig på samma sätt blir de behandlade som om de vore skurkar. Detta kan jämföras med samhället där man redan som barn behandlar tjejerna som den svagare, t.ex. i brännboll där de backar när en kille ska slå och går fram när en tjej ska slå oavsett hur bra de än är. Författaren som är kvinna har förmodligen upplevt detta och hon skrev denna bok för att upplysa folk att man inte kan behandla folk olika efter deras kön.
Jag tycker att boken är bra för att den är välskriven och den har ett språk som får läsaren att bli intresserad att följa boken. Texten ger också ett intryck av att man är där, på plats. Boken var ändå lite seg mellan de viktigaste händelserna. Den bygger på författarens upplevelser. När man har läst Tusen gånger starkare börjar man förstå att vi inte har behandlats likadant.
Det är hemskt att det ska vara såna orättvisor! Man ska inte behöva vara "mindre" värd beroende på sin kön. Jag tycker att alla är lika värda oberonde på deras kön, religion eller bakgrund.
SvaraRaderaNär man läser såna böcker får man känslan att kämpa ännu mer och vissa för den manliga könet att kvinnor är mycker mer värda!!
Det var en bra och beskrivande recension. Det var kanske några kommatecken som gjorde att man blev lite förvirrad.
SvaraRaderaEn välskriven och beskrivande recension. Bra egna tankar och bra paralleller till verkligheten. Bra att du även fått med författarens tankar och varför du tror att hon skrivit boken som hon gjort. Ett par saker du kan tänka på är att sätta ut kommatecken på rätt ställen och att bygga upp meningarna på ett bättre sätt så att man som läsare förstår mer av texten.
SvaraRaderaTack så mycket för era synpunkter. Ska tänka på att sätta ut kommatecken och bygga upp meningarna på ett bättre sätt.
SvaraRadera