fredag 29 oktober 2010

20

Tusen gånger starkare

Boken jag har läst heter ”Tusen gånger starkare”. Boken är skriven i nutid och handlar om en 15-årig flicka vars namn är Signe. Signe går det sista året på grundskolan i en klass som hon känt sedan hon var liten. I boken beskriver Signe hur klassen blivit allt mer segregerad på senare år. Hon beskriver bakomliggande orsaker samt följder av, som hon ser det, problemet. Det är nämligen så att killarna har ”växt upp” som Signe uttrycker sig. Vidare uttrycker hon sig att killarna börjat ta allt mer plats som Signe i sin tur tycker leder till att tjejerna i klassen får allt mindre att säga till om. Det är främst killgänget med Ludde i spetsen som hon syftar på då. Det finns emellertid ett annat killgäng lett av Leo men det gänget oroar sig Signe inte så mycket över då hon anser att det gänget är töntar. Men det finns även tjejgäng på skolan. Precis som hos killarna finns det både ett häftigtgäng styrt av Mimi samt ett töntgäng där bl.a. Signe anser sig tillhöra. Signe tar inte alls mycket plats och hon är oftast mycket tyst i skolan. Ibland går det dagar då hon enbart säger orden ”hej”, ”tack” och ”hejdå”. Men en dag ska en stor förändring ske i Signes liv och den dagen är när Saga börjar i klassen.
Saga är inte som de andra tjejerna i klassen. Hon är varken häftig i den bemärkelsen att hon släntrar efter Mimi men hon är inte heller tönt i den bemärkelsen att hon sitter tyst med Signe och hennes vänner. Saga är tuff och självständig. Hon tar helt enkelt klassen med storm när hon berättar för dem om alla hennes resor som hon har gjort. Däremot har hon inga erfarenheter av det svenska skolsystemet. Och det är kanske därför som det blir en sådan chock för henne när hon ser hur illa skolans tjejer blir bemötta av dels killarna men även utav lärarna. Saga väcker uppror och resten utav boken handlar om Sagas kamp för att få en rättvis och jämställd skola.
Boken tycker jag kan kopplas till hur världen ser ut i övrigt. Världen är nämligen orättvis och jämställd. Vad jag tror författaren försöker göra är att försöka få upp ögonen för läsarna om detta problem eftersom det ibland kan bli lite bortglömt. Jag tror också att det finns en symbolik i att författaren väljer att beskriva att dessa problem även finns i Sverige trots att Sverige ofta anses vara världens mest jämställda land.
Stämningen i boken förändras i takt med att klassen förändras. I början av boken innan Saga börjar i klassen är stämningen lågmäld bortsett från att killgänget med Ludde i spetsen dominerar. Men när Saga börjar så blir stämningen mer spänd, laddad och hatisk mellan kill- och tjejgängen.
Boken föll mig ej i smaken då jag anser att boken överdrev problemet på ett sådant sett att den kändes orealistisk och den var på så sätt svår att sätta sig in i.

3 kommentarer:

  1. Bra bokrecension!Jag tycker att du har berättat mycket bra om huvudpersonerna.
    Boken låter bra och jag vill gärna läsa den men eftersom det är svårt att sätta sig in i den så har jag mer lust att kolla på filmen:)

    SvaraRadera
  2. Tycker också att detta var en mycket bra bokrecension! Bra att du får med vad du själv tycker. Du använder bra ord när du berättar/förklarar! Även bra att du delar upp texten.

    SvaraRadera
  3. Tack för kritiken den värmer gott i hjärtat! Hade dock varit bra att få lite negativ kritik så att man kan utvecklas till nästa gång. :P

    SvaraRadera