Jag har läst boken och sett filmen Tusen gånger starkare. Boken handlar om en tjej vid namn Signe. Hon går i en skola där hon inte trivs särskilt bra. I skolan är situationen vältigt orättvis mellan tjejer och killar, samt att Signe är en utav ”töntarna”. Signe och de andra klasskamraterna tänker inte på eller reagerar på den ojämnställda miljön, för att de växt upp på detta sätt.
En dag kommer där en ny tjej till skolan som heter Saga. Saga förändrar situationen mycket när hon kommer till skolan. Saga börjar sätta sig upp mot lärarna och påpeka de olika orättvisorna hon ser och hör. Det dröjer inte länge förrän det att hon har alla tjejerna med sig, men samtidigt fått både lärare och klassens killar emot sig. Lärarna anser att tjejerna bara skapar oreda.
Denna miljö kan beskrivas som väldigt spänd och allt efter som tiden går blir kränkande kommentarer allt vanligare. Även om Signes situation i skolan är kaos, så har hon det bra hemma. Hon har både föräldrar och ett syskon. Ekonomin är inte heller ett problem i familjen, men i familjen börjar hon även lägga märke till visa orättvisor då Saga öppnat hennes ögon i skolan.
Ur ett större perspektiv tror jag att dessa orättvisor finns på många fler ställen. Jag tror att ett av problemen är att det kan vara svårt att se orättvisorna. Jag tror att vi lever så inrutat i vår vardag att det blir svårt att se det. Alla de normer som finns kvar sedan vi var små gör att de blir svårt att se den ojämnställdhet som säkert finns. Att Saga kommer utifrån tror jag gör att hon får ett helt annat perspektiv på situationen i Signes skola. Ska man kunna se det samtidigt som man är i orättvisorna måste man nog titta efter riktigt noga. Jag tror tyvärr att dessa typer av ojämnställdhet finns på alla platser i mindre eller större utsträckning. Ska man titta ur ett historiskt perspektiv så har faktiskt orättvisorna varit ännu större, då männen hade all makt både i hemmen och i politiken. En slutsats kan vara att vi är på väg i rätt riktning, men har definitivt mer att jobba på. För att lösa problemen måste vi nog jobba mer på denna fråga. Om man ska utgå från boken och filmen verkar det främst vara lärarna som behöver utbildas på denna fråga.
Jag tycker att filmen var ganska dålig, för att den gav denna viktiga fråga ett ganska oseriöst intryck. Boken beskrev på ett mycket bättre och tydligare sätt orättvisorna. Jag tycker också att boken var bättre därför att den på ett bättre sätt beskrev ojämnställdheten. Jag tycker däremot att man kunde skrivit berättelsen på ett lite mer spännande sätt.
Det var en bra text, dock lite mycket stavfel. Du hoppar lite fram och tillbaka i texten. Men du har en helhet och du har skrivit bra om skillnaderna mellan boken och filmen. :)
SvaraRaderaDet var en bra recension men kanske lite mer om själva boken än om dina tankar, vilket gör att man förstår mer. Tankarna var annars bra och man förstår bokens huvudproblem.
SvaraRadera